Κατηγορίες

Τί Εστιν Αλήθεια;

Τί Εστιν Αλήθεια;

Βιβλικά ή φιλοσοφικά κείμενα και διάφορα επώνυμα άρθρα ή μελέτες -όχι απαραίτητα του γράφοντος- τα οποία έχουν ως στόχο την αναζήτηση της Αλήθειας σε κάθε χώρο του επιστητού. Η Αλήθεια, είναι ένα θέμα που απασχόλησε επί αιώνες φιλόσοφους και στοχαστές, κληρικούς και θεολόγους, ερευνητές και διδασκάλους, μύστες και θυμόσοφους, ανθρώπους μορφωμένους και μη,  αλλά το ερώτημα παραμένει όπως ακριβώς ετέθη από τον Πόντιο Πιλάτο στον Χριστό: "Τι εστίν αλήθεια;" (Ιω. 18, 38). Ωστόσο, ένα είναι αληθές: Ο ίδιος ο Ιησούς, για την αναζήτηση της αλήθειας, είχε διακηρύξει τα εξής: "Ερευνάτε τας γραφάς " ( Ιω. 5,39), "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς" (Ιω. 8,32).

 • Ποίος ο Κλεάνθης από την Άσσο και για ποιον αρχαίο ποιητή μίλησε ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους;
  Ποίος ο Κλεάνθης από την Άσσο και για ποιον αρχαίο ποιητή μίλησε ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους;
  Ο Ύμνος του Κλεάνθη από την Άσσο άσκησε μεγάλη επίδραση πάνω στον Ύμνο του Άρατου από τους Σόλους, ενώ ο Απόστολος Παύλος, μιλώντας στην Ακρόπολη της Αθήνας, παρέθεσε τον 4ο στίχο του: « Εν αυτώ γάρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν, ως και τινες των καθ' υμάς ποιητών ειρήκασιν· τού γάρ και γένος εσμέν.» (Πράξεις των Απο­στόλων 17, 28)!...
 • Οι αρχαίοι προηγήθηκαν του Έγκελς στην διαλεκτική μέθοδο;
  Οι αρχαίοι προηγήθηκαν του Έγκελς στην διαλεκτική μέθοδο;
  Αναντίρρητα η διαλεκτική υπήρξε μέθοδος τόσο των αρχαίων σοφιστών όσο και του Πλάτωνα. Ενώ όμως οι σοφιστές τη χρησιμοποίησαν ως μέθοδο απόδειξης της υποκειμενικής «δόξας» (γνώμης) κατά τη διαλογική πάλη και τη δίδαξαν ως ρητορική τέχνη, απαραίτητη στους πολιτικούς αγορητές της αθηναϊκής δημοκρατίας, o Πλάτων τη θεώρησε ως μέθοδο για την εύρεση της αντικειμενικής αλήθειας!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ποια ήταν η συμβολή στη φιλοσοφία του Γερμανού διανοητή Μάρτιν Χάιντεγκερ;
  Ποια ήταν η συμβολή στη φιλοσοφία του Γερμανού διανοητή Μάρτιν Χάιντεγκερ;
  Σαν σήμερα –λέει- το 1976 πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο διακεκριμένος Γερμανός διανοητής Μάρτιν Χάιντεγκερ, το έργο του οποίου έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας, καθώς και σημαντικών πτυχών της πολιτικής θεωρίας του 20ού αιώνα. Ποιος ήταν όμως ο μεγάλος αυτός διανοητής και ποία η συμβολή του στην φιλοσοφία;
 • Ο Ηράκλειτος ήταν διαφορετικός από τους Μιλήσιους σοφούς;
  Ο Ηράκλειτος ήταν διαφορετικός από τους Μιλήσιους σοφούς;
  Ο Ηράκλειτος –λένε- ήταν διαφορετικός από τους Μιλήσιους σοφούς. Εξέφραζε τις θεωρίες του με παραδοξολογίες και θεωρούσε τον εαυτό του μυστικιστική προσωπικότητα που αποκάλυπτε τις βαθύτερες αλήθειες σε όσους αδυνατούσαν να τις κατανοήσουν. Το πραγματολογικό υπό­βαθρο δεν τον άγγιζε. Στην Έφεσο, η θρησκεία διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο. Σε σύγκριση με τη Μίλητο, ήταν λιγότερο κοσμοπολίτικη και δεχόταν μεγαλύτερη επιρροή από την ανατο­λή!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 •  Η ελευθερία ως φιλοσοφική σκέψη και πράξη ζωής!..
  Η ελευθερία ως φιλοσοφική σκέψη και πράξη ζωής!..
  Όποιος διαβάσει την Αγία Γραφή θα διαπιστώσει ότι ο Θεός ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε την ελευθερία του ατόμου. Ακόμη και τους Πρωτοπλάστους, Αδάμ και Εύα, τους είχε στον Παράδεισο χωρίς ένδυση για να είναι απαλλαγμένοι από κάθε λογής δέσμευση. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε και το φαγητό τους, που σήμερα χρειάζεται κόπος και μόχθος για να το ετοιμάσεις, να είναι χωρίς καμία στέρηση της ελευθερίας των. Όπου και να άπλωναν τα χέρια τους οι Πρωτόπλαστοι εύρισκαν τα πάντα «προς βρώσιν και πόσιν». Πλήρης ελευθερία, δηλαδή, και απόλαυση της ζωής!.. Μέχρι πού έφθανε, όμως, αυτή η ελευθερία;
 • Οι μετά Χριστόν φιλόσοφοι!..
  Οι μετά Χριστόν φιλόσοφοι!..
  Ο Απολλώνιος, για παράδειγμα, ως εκπρόσωπος των Πυθαγορείων, προσπαθούσε να δώσει πνευματικότερο περιεχόμενο στη διεφθαρμένη πολυθεΐα της εποχής του. Κι αυτό δεν το κατανοούν κάποιοι σημερινοί πολυθεϊστές. Θεωρούσε τη μυθολογία «έργο των ποιητών» και αντιπαθούσε την αισθητή παράσταση της θεότητας, αλλά στην ισχυρή αγάπη του προς την ελευθερία ενωνόταν μια έμφυτη τάση προς τη μαγεία, την προφητεία και τη θαυματουργία, ίδιον – αν θέλετε- των ανθρώπων της εποχής εκείνης.
 •  Ο Αριστοτέλης μπορεί να γίνει όργανο πολιτικής σκέψης των σημερινών Ελλήνων;
  Ο Αριστοτέλης μπορεί να γίνει όργανο πολιτικής σκέψης των σημερινών Ελλήνων;
  Η απάντηση είναι ναι, μόνο εάν, για παράδειγμα, μιμηθούν και σήμερα την εκπληκτική προσπάθεια των μαθητών του Α΄ Λυκείου Κερατσινίου, οι οποίοι επιχείρησαν την δική τους προσέγγιση στον μεγάλο Σταγειρίτη φιλόσοφο, υπό την επίβλεψη του φωτισμένου δασκάλου Παναγιώτου Κων. Μητροπέτρου!.. Ας ελπίσουμε!..
 • Οι σύγχρονες φιλοσοφικές έννοιες!.. (Α)
  Οι σύγχρονες φιλοσοφικές έννοιες!.. (Α)
  Το Αλφαβητάρι των συγχρόνων φιλοσοφικών εννοιών και αντιλήψεων, έτσι όπως καταγράφονται σε διάφορα βιβλία και ελληνικά εγκυκλοπαιδικά λεξικά και το οποίο βιώνει ο λαός με τον δικό του θυμοσοφικό τρόπο!. Έτσι κι αλλιώς οι συνεχείς φιλοσοφικές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου μοιάζουν με ένα μεγάλο Γολγοθά προς το άγνωστο. Ο άνθρωπος πρέπει να βρει το Θεό για ν’ απαλλαγεί από την αοριστία και την ασάφεια των ημερών!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών