Τί Εστιν Αλήθεια;

Τί Εστιν Αλήθεια;

Βιβλικά ή φιλοσοφικά κείμενα και διάφορα επώνυμα άρθρα ή μελέτες -όχι απαραίτητα του γράφοντος- τα οποία έχουν ως στόχο την αναζήτηση της Αλήθειας σε κάθε χώρο του επιστητού. Η Αλήθεια, είναι ένα θέμα που απασχόλησε επί αιώνες φιλόσοφους και στοχαστές, κληρικούς και θεολόγους, ερευνητές και διδασκάλους, μύστες και θυμόσοφους, ανθρώπους μορφωμένους και μη,  αλλά το ερώτημα παραμένει όπως ακριβώς ετέθη από τον Πόντιο Πιλάτο στον Χριστό: "Τι εστίν αλήθεια;" (Ιω. 18, 38). Ωστόσο, ένα είναι αληθές: Ο ίδιος ο Ιησούς, για την αναζήτηση της αλήθειας, είχε διακηρύξει τα εξής: "Ερευνάτε τας γραφάς " ( Ιω. 5,39), "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς" (Ιω. 8,32).

 • Τί εστιν αλήθεια;
  Ένα φιλοσοφημένο κείμενο αλιευμένο μέσα από το έργο του Πολύβιου Δημητρακόπουλου «Η Σιδηρά Διαθήκη», το οποίο είχαμε διδαχθεί στα μαθητικά μας χρόνια και το οποίο αξίζει τον κόπο να διαβαστεί. Εξυπακούεται ότι διατηρούμε το συντακτικό και την ορθογραφία του πολυδιαβασμένου αυτού λογίου.
 • Ποιο λόγο είχαν οι Αθηναίοι να καταδικάσουν τον Σωκράτη; (2)
  Ερωτήματα, αλλά και προβληματισμοί, για μια τόσο άδικη απόφαση των αρχαίων Ελλήνων -και δη των Αθηναίων- οι οποίοι τόσο άκριτα και αψυχολόγητα αποφάσισαν να δώσουν κώνειο στη μεγαλύτερη φιλοσοφική σκέψη της ανθρωπότητας!...
 • Ποιο λόγο είχαν οι Αθηναίοι να καταδικάσουν τον Σωκράτη; (1)
  Ερωτήματα, αλλά και προβληματισμοί για μια τόσο άδικη απόφαση των αρχαίων Ελλήνων -και δη των Αθηναίων- οι οποίοι τόσο άκριτα και αψυχολόγητα αποφάσισαν να δώσουν κώνειο στη μεγαλύτερη φιλοσοφική σκέψη της ανθρωπότητας, τον Σωκράτη!...
 • Τι ηλικία έχουμε, αλήθεια;
  Κυριακή σήμερα, όλοι βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους ή τα εξοχικά τους, τι να κάνουμε κι εμείς; Λέμε να … αμπελοφιλοσοφήσουμε λίγο και να διερωτηθούμε: Αλήθεια, ποια είναι η ηλικία ενός σημερινού ανθρώπου; Έχω την αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε την παρακάτω (ολίγον τολμηρή) φιλοσοφική ανάλυση!..
 • Τι έλεγε ο Άγιος Νεκτάριος για την ελληνική φιλοσοφία σε σχέση με τον χριστιανισμό;
  Η Ελληνική φιλοσοφία υπήρξε για την Ελληνική φυλή ο παιδαγωγός για την κατανόηση της εξ αποκαλύψεως αληθείας. Ο έρως προς την φιλοσοφία έγινε έρως προς τον χριστιανισμό και η φιλοσοφία έγινε πίστη προς τον Χριστό. Άρα ο έρως προς την αλήθεια υπήρξε ο λόγος, για τον οποίο η Ελληνική Φυλή έγινε λάτρης και οπαδός της εξ αποκαλύψεως αληθείας, του Χριστιανισμού, ευθύς ως εμφανίστηκε επί της γης.
 • Η υλιστική φιλοσοφία εκμηδενίζει τη λογική;
  Όταν η φιλοσοφία δεν συμβαδίζει με την κοινή ανθρώπινη λογική και αρνείται κάθε τι ανώτερο, μήπως υπάρχει πρόβλημα στην ίδια τη φιλοσοφική σκέψη ορισμένων «γιγάντων» του ορθολογισμού ή του «θεάτρου του παραλόγου»; Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο έργο μας: «Η Βίβλος της Αλήθειας»!..
 • Έμποροι και ναυτικοί ανέπτυξαν την φιλοσοφία στα παράλια της Ιωνίας;
  Διαβάστε τι ισχυρίζονται διάφοροι μελετητές, αφού, όπως λένε, στις ιωνικές πόλεις του 7ου και του 6ου αιώνα π.Χ. υπήρχε μια πανίσχυρη αστική τάξη στην οποία κυριαρχούσαν οι έμποροι και οι ναυτικοί. Αυτοί προσπάθησαν να εξηγήσουν τα φαινόμενα –πέρα από τις μυθικές ερμηνείες το κόσμου– με τη λογική και τον προσδιορισμό των φυσικών αιτίων!..
 • Ποία η σχέση του Πλάτωνα με την Διαλεκτική;
  Διαβάστε για παράδειγμα, γιατί η Διαλεκτική έχει αντιδιασταλεί προς την Λογική, την αποκαλούμενη περιφρονητικά από μερικούς τυπική Λογική, με το επιχείρημα ότι η Διαλεκτική Λογική καταργεί δήθεν τον νόμο της ελλείψεως αντιφάσεως! Ο Παναγιώτης Μητροπέτρου, αυτός ο μεγάλος δάσκαλος, έχει το λόγο!..
 • Ευλογημένη γυμνότητα, λοιπόν;
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο, που βρήκαμε μέσα στα κείμενα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τη Οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία ξεκίνησε από την περιθωριακή και έκλυτη ζωή και τελειώθηκε στην άσκηση. Μια ιστορία «αδαμικής γυμνότητας» που είχε όμως κατάληξη στον μυστηριακό τρόπο της ορθόδοξης ζωής! Να τι λέγει η Οσία Μαρία στον Αββά Ζωσιμά κατά την συνάντησή τους στην έρημο: "Για ποιο λόγο ήλθες άνθρωπε σε μένα την αμαρτωλή; Για ποιο λόγο θέλησες να δεις μια γυναίκα γυμνή από κάθε αρετή;"
 • Τι λέει το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ για τον Αριστοτέλη;
  Διαβάστε σήμερα για τον Αριστοτέλη και τον Περίπατο ή πώς ο Σταγειρίτης φιλόσοφος, παρά το γεγονός ότι διατήρησε χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την αθηναϊκή εσωτερική και εξωτερική πολιτική, προς το τέλος της ει­κοσαετούς σταδιοδρομίας του στην Ακαδημία ενεπλάκη στα τρέχοντα θέματα!..
 • Ο πετεινός ως ανεξήγητο και περίεργο στοιχείο φιλοσοφικής δοξασίας (!)
  Τι συμβαίνει και τα μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας, όπως ο ίδιος ο Χριστός, χρησιμοποιούν στις φιλοσοφικές δοξασίες τους έναν πετεινό; Το ερώτημα θα εξακολουθεί να παραμένει ένα αιώνιο και δυσεπίλυτο φιλοσοφικό ερώτημα;
 • Επίκαιροι Στοχασμοί…
  Διαβάστε τις «Πνευματικές Ευχές» του γνωστού και καταξιωμένου λόγιου και καλλιτέχνη-δημιουργού, Στάθη Χαριτόπουλου, έτσι όπως ακριβώς τις συνόψισε στη δική του «Βίβλο Ζωής» και μας τις παρουσιάζει με απλότητα και σοφία για να γίνουν βίωμα σε όσους τελικώς στοχάζονται και συλλογιούνται (ή «συλλογιόντε»)…
 • Τι κοινό υποστήριζαν ο Αισχίνης ο Σφήττιος και η ... Παλαιά Διαθήκη;
  Ο Αισχίνης ο Σφήττιος θεωρήθηκε ο πιο πιστός από όλους τους οπαδούς του Σωκράτη, αυτός που διαφύλαξε και διέδωσε με την πιο μεγάλη επιμέλεια τη διδασκαλία εκείνου και τον ιδιότυπο λόγο του με τους περίφημους σωκρατικούς διαλόγους! Αλλά, ας δούμε τι λέει για το διάλογο και η ίδια η Παλαιά Διαθήκη σε διάφορα χωρία της!..
 • Ο Άδραστος ο Αφροδισιεύς και η Αγία Γραφή!..
  Εκτός από τον Άδραστο ο οποίος καταγόταν από τους Φιλίππους της Μακεδονίας, υπήρξε και ένας άλλος φιλόσοφος, ο Άδραστος ο Αφοδισιεύς. Αλήθεια, όταν μιλούσε για αριστοτελική τάξη πραγμάτων (έγραψε αριστοτελικές ερμηνείες), τι μπορούμε να βρούμε παράλληλα και στην Αγία Γραφή;