Κατηγορίες

Ελληνίδα Γυναίκα

Ελληνίδα Γυναίκα

Μια ηλεκτρονική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο για την αιώνια Ελληνίδα γυναίκα, που με τον δικό της τρόπο οικοδόμησε έναν άγνωστο Ελληνικό Πολιτισμό, ίσως πιο λαμπρό κι από τους Παρθενώνες και τα άλλα γλυπτά, αφού γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη, έναν Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη, έναν Παπαφλέσσα ή έναν Κοσμά Αιτωλό!.. Μια γυναίκα η οποία, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις, είτε ως επώνυμη και διάσημη, είτε ως ανώνυμη και άγνωστη Ελληνίδα, φύλαξε τις δικές της Θερμοπύλες για τα ιερά και τα όσια αυτής της Φυλής!... 

 

 • Ώστε οι γυναίκες της Φινλανδίας είναι απόγονοι των Αμαζόνων;
  Ώστε οι γυναίκες της Φινλανδίας είναι απόγονοι των Αμαζόνων;
  Ώστε οι γυναίκες της Φινλανδίας είναι απόγονοι των Αμαζόνων;Παλιοί ερευνητές λένε πως οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συγγραφείς δεν μας λένε τίποτε περί της χώρας του Βορρά, της Φινλανδίας. Και μόνον οι πρώτοι ιστορικοί Γερμανοί συγγραφείς του μεσαίωνα, ομιλούν περί της χώρας αυτής η οποία κατοικείτο από Αμαζόνες! Κι όχι μόνον!.. Προχωρούν περισσότερο!.. Για να διεκδικούν –λένε- τόσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα μέσα στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο, αυτό και μόνο αποδεικνύει του λόγου το αληθές: Ότι οι γυναίκες της Φινλανδίας είναι απόγονοι των Αμαζόνων!!Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10353/
 • Πόσο παρεξηγημένη ήταν η Σαπφώ;
  Πόσο παρεξηγημένη ήταν η Σαπφώ;
  Η δημιουργία αυτής της κατηγορίας θεωρείται από πολλούς αβάσιμη, και λέγεται πως η σκανδαλοθηρία των μεταγενεστέρων χρόνων εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως η Σαπφώ απευθυνόταν ονομαστικά στις μαθήτριές της, με φρασεολογία που θα δικαιολογείτο μόνο μεταξύ ανδρών. Μερικοί ισχυρίζονται πως η κατηγορία οφείλεται στο γεγονός πως οι Αθηναίοι ήταν αδύνατον να δεχτούν μια τέτοια κοινωνική ελευθερία των γυναικών χωρίς να την συνδυάζουν με ανηθικότητα (ενώ υπήρχε ανάμεσα στους Δωριείς και Αιολείς χωρίς να θεωρείται μίασμα), και δεύτερον στην αχαλίνωτη φαντασία των κωμικών ποιητών. Ας δούμε, όμως, τι λέει μια παλιά τοπική εφημερίδα της Λέσβου για την Σαπφώ!..
 • Τι πίστευαν οι πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες για την ηθική;
  Τι πίστευαν οι πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες για την ηθική;
  Το 1923 κυκλοφόρησε ένα περιοδικό με τίτλο: «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» το οποίο, όπως έγραφε, ήταν ένα «Μηνιαίο Δελτίο του Συνδέσμου Ελληνίδων Υπέρ των Δικαιωμάτων της Γυναικός» . Επιλέξαμε, λοιπόν, να (ανα)δημοσιεύσουμε αυτούσια δύο θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με ένα Διδασκαλικό Συνέδριο, αφού έτσι πλάθεται η ψυχή του παιδιού στα μαθητικά θρανία. Και το δεύτερο είναι η φιλοσοφική αντίληψη που είχαν τότε οι πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες, όσον αφορά στο θέμα της ηθικής, σύμφωνα με ένα διεθνές Συνέδριο που έγινε στη Ρώμη.
 • Αρχαίες και σύγχρονες Ελληνίδες … Αμαζόνες!!
  Αρχαίες και σύγχρονες Ελληνίδες … Αμαζόνες!!
  Οι σύγχρονες Αμαζόνες δεν είναι, φυσικά, πολεμοχαρείς, αν και πολλές Ελληνίδες πηγαίνουν στα διάφορα γυμναστήρια ή παρακολουθούν μαθήματα πολεμικών τεχνών για την λεγόμενη αυτοάμυνα. Πολλές εξ αυτών πηγαίνουν στους ιππικούς ομίλους, όπως για παράδειγμα, η Αθηνά Ωνάση, η οποία τελευταία μελαγχόλησε πολύ για τον θάνατο του αγαπημένου της αλόγου, από ατύχημα, κατά τη διάρκεια ενός ιππικού αγώνα. Περισσότερα, όμως, στο κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι ήσαν άραγε οι Εταίρες της Αρχαιότητας;
  Τι ήσαν άραγε οι Εταίρες της Αρχαιότητας;
  Όπως γράφει και ο Αλέξανδρος Ραγκαβής στο περίφημο Λεξικό του, ο όρος "εταίρα" εσήμαινε κυρίως "φίλη." Το όνομα, όμως, κατ' ολίγον μετέπεσε εις την σημασίαν που αποδίδομεν σήμερον για τις κοινές γυναίκες οι οποίες έδρασαν κυρίως εις την Κόρινθον την πρώτιστη έδρα της λατρείας της Αφροδίτης. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι θρυλείται γύρω από το όνομα της Κασσιανής;
  Τι θρυλείται γύρω από το όνομα της Κασσιανής;
  Λίγα λόγια για την φωτισμένη αυτή γυναίκα του Βυζαντίου, όπως ήταν η Κασσιανή, αλλά και πώς απέδωσαν το Τροπάριό της οι μεγάλες μορφές του Νεότερου Ελληνισμού, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Κωστής Παλαμάς!..
 • Ποια ήταν άραγε η λεγόμενη χειραφέτηση των γυναικών στη Ρώμη;
  Ποια ήταν άραγε η λεγόμενη χειραφέτηση των γυναικών στη Ρώμη;
  Φυσικά, υπάρχουν και στη Ρώμη παραδείγματα τέλειας υποδούλωσης της γυναίκας στην εξουσία και στις επιθυμίες του άνδρα. Ο Άππιος Κλαύδιος σκότωσε την κόρη του Βιργινία για να μην την παραδώσει στον πολιτικό του αντίπαλο, που ήθελε να την κάνει δούλη κι ερωμένη του. Η ανηθικότητα επίσης των γυναικών έφτασε σε πρωτοφανή ύψη τη ρωμαϊκή εποχή. Στα βακχικά όργια έπαιρναν μέρος χιλιάδες Ρωμαίες γυναίκες, και χιλιάδες σφάχτηκαν από τους συγγενείς τους όταν τις έπιασαν επ' αυτοφώρω, στην έρευνα που είχε διατάξει η Σύγκλητος!..
 • Πέπη Σπηλιωτοπούλου: Η δημοσιογράφος του ήθους, της υπευθυνότητας και της γνώσης!..
  Πέπη Σπηλιωτοπούλου: Η δημοσιογράφος του ήθους, της υπευθυνότητας και της γνώσης!..
  Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι νεαροί δημοσιογράφοι, παρά το δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί στον χώρο του Τύπου, όπου τα ΜΜΕ τα ελέγχουν διάφοροι εργολάβοι του δημοσίου, δίνουν πραγματικό αγώνα για την σωστή, υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού. Ορισμένοι μάλιστα διευθύνουν δικές τους δημοσιογραφικές σελίδες και ιστολόγια, όπως για παράδειγμα η Πέπη Σπηλιωτοπούλου, ένα πραγματικό διαμάντι της σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας, αφού διαθέτει τρεις σημαντικές και σπάνιες για την εποχή μας αρετές: Ήθος, υπευθυνότητα και γνώση!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών