Ελληνίδα Γυναίκα

Ελληνίδα Γυναίκα

Μια ηλεκτρονική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο για την αιώνια Ελληνίδα γυναίκα, που με τον δικό της τρόπο οικοδόμησε έναν άγνωστο Ελληνικό Πολιτισμό, ίσως πιο λαμπρό κι από τους Παρθενώνες και τα άλλα γλυπτά, αφού γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη, έναν Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη, έναν Παπαφλέσσα ή έναν Κοσμά Αιτωλό!.. Μια γυναίκα η οποία, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις, είτε ως επώνυμη και διάσημη, είτε ως ανώνυμη και άγνωστη Ελληνίδα, φύλαξε τις δικές της Θερμοπύλες για τα ιερά και τα όσια αυτής της Φυλής!... 

 

 • Τα ιδεώδη πρότυπα της αρχαίας Ελληνίδας!.. (1)
  Ολόκληρη η Οδύσσεια, την οποία εδιδάσκοντο οι αρχαίες Ελληνίδες, δεν αποτελεί το αποκορύφωμα ενός επαίνου δια την Πηνελόπη, την πιστή σύζυγο, η οποία επί είκοσι έτη δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να περιμένη μετά πόθου την επάνοδο του περιπλανώμενου συζύγου της Οδυσσέως; Αυτή που εγνώριζε πώς να απορρίπτη τις προτάσεις πολυαρίθμων μνηστήρων και να καθίσταται αλώβητος στις ανήθικες κινήσεις και ύβρεις των σπαταλώντων την βασιλική περιουσία του Οδυσσέως;
 • Η Σαπφώ και οι αμφισβητούμενοι μύθοι περί αυτής!..
  Λένε, για παράδειγμα, ότι η Σαπφώ αγάπησε παράφορα έναν νέο καλούμενο Φάωνα με αποτέλεσμα, όταν την εγκατέλειψε αυτός, να ριχτεί στους γκρεμούς της Λευκάδος και να πνιγεί στην θάλασσα, ενώ ο Μάξιμος ο Τύριος (18,9) παρομοιάζει τη σχέση της Σαπφώς με τα κορίτσια του κύκλου της μ' εκείνην του Σωκράτη με τους ανταγωνιστές του σοφιστές, και αναφέρει πως η Σαπφώ δεν ήταν η μόνη που έδειχνε αφοσίωση στα κορίτσια. Το βέβαιο είναι ότι μετά τον θάνατο του ανδρός της αφοσιώθηκε εντελώς στην ποίηση με τόση μεγάλη επιτυχία, ώστε να αποκαλείται υπό των αρχαίων «Δεκάτη Μούσα»!..
 • Από τις αρχαίες Εταίρες στις ιέρειες της φωτιάς;
  Από την αρχαία Ελληνίδα εταίρα Φρύνη ή την βασίλισσα Κλεοπάτρα, που ήσαν τα αρχαία είδωλα της ομορφιάς, μέχρι τις σύγχρονες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, της θεατρικής ράμπας ή της πίστας, όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσες κοσμοθεωρίες κι αν εμφανισθούν, είναι αδύνατο να τιθασεύσουν την γυναικεία φύση! Αυτός και ο λόγος που η δημιουργία ειδώλων ανά τους αιώνες "ζει και βασιλεύει" προς δόξαν του «επίγειου θεού» (του χρήματος) και του όποιου φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος!..
 • Σαν δυο αχτίδες του ήλιου!..
  Είπαν πολλοί: Όλα για τη γυναίκα; Τα πάντα γι’ αυτήν; Ακόμη δεν μπορεί να καταλαγιάσει το πάθος όταν γνωρίζουμε ότι χάριν της γυναίκας έγιναν οι μεγαλύτεροι πόλεμοι της ιστορίας, όπως ο Τρωϊκός Πόλεμος με την Ωραία Ελένη, αλλά χάριν της γυναίκας έγιναν και τα ωραιότερα μνημεία του κόσμου, όπως ο Παρθενώνας χάριν της Ασπασίας, της ερωμένης και συντρόφου του Περικλή!
 • Υπάρχουν ακόμη ανδρικά επαγγέλματα;
  Από τη μία η γυναικεία χειραφέτηση και από την άλλη η ανάπτυξη με καλπάζουσες ταχύτητες της τεχνολογίας ανά τον κόσμο, έκανε όλα τα λεγόμενα «αντρικά επαγγέλματα» να χάσουν τον εξειδικευμένο χαρακτήρα τους, καθώς η γυναίκα –και μάλιστα η Ελληνίδα- έχει «αλώσει» όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς χώρους! Πόσο σοφή ή όχι ήταν αυτή η κίνηση των γυναικών ασφαλώς και το μέλλον θα το δείξει!.. Άλλωστε η γυναικεία χειραφέτηση ουδεμία ιδεολογική σχέση μπορεί να έχει με τον λεγόμενο φεμινισμό ο οποίος πολλές φορές οδηγείται στα άκρα!...
 • Οι μανάδες του Ελληνισμού!... (2)
  Μέσα στο θρόϊσμα των ξαναγεννημένων φύλλων των δένδρων, εκεί που τα πουλιά στήσανε φωλιά, ψάλλοντας ρυθμικά την αγάπην τους προς τον Θεόν, κάποιο αεράκι μου θυμίζει την φόρμιγγα, την άρπα ή την λύρα μιας ορχηστρίδος, μιας αρπίστριας η μιας αυλητρίδος!.. Λύρες θεϊκές, γαλάζιες οπτασίες, πάνω στ' αφρισμένα κύματα της Ελληνικής θαλάσσης, αρχαίες Ελληνίδες με σοφό κεφάλι, δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το να σκύβουνε επάνω μας και να μας θυμίζουν ότι είμαστε Έλληνες!.. Ελλάδα!.. Η Χώρα των Σοφών!.. Η Γη των Ηρώων!.. Η γωνιά των Αγίων!.. Το χώμα των Μαρτύρων!..
 • Άρτον και Θεάματα!.. (1)
  Κάποτε είχαμε την παντοδυναμία του ήχου (ραδιόφωνο) και μετά περάσαμε στην εποχή της εικόνας (τηλεόραση)!.. Σήμερα κυριαρχούν και τα δύο στοιχεία (διαδίκτυο)!.. Το ερώτημα που απομένει είναι το εξής: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην ψυχαγωγία του Έλληνα θεατή; Ας αρχίσουμε μια σειρά άρθρων με τίτλο «Άρτον και Θεάματα» σε μια διαχρονική πορεία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ώστε να συμπληρώσουμε το λεγόμενο "παζλ" της ψυχαγωγίας των Ελλήνων!...
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ψ-Ω)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ψι και Ωμέγα. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Ψι και Ωμέγα", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Χ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Χι. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Χι", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Τι θα έγραφε σήμερα για τις Ελληνίδες ο ρητοροδιδάσκαλος Αλκίφρων;
  «…Διότι τι θα είναι αι Αθήναι χωρίς τον Μένανδρον; Τι δε ο Μένανδρος χωρίς την Γλυκέραν η οποία και τας προσωπίδας των ηθοποιών διασκευάζω και τα φορέματα δοκιμάζω, παραμένουσα δε εις τα παρασκήνια πιέζω τούς δακτύλους μου έως ότου χειροκροτήση το κοινόν; Και τρέμουσα τότε, μα την Άρτεμιν, αναπνέω. Περιβάλλουσα δε την ιεράν των δραμάτων εκείνων κεφαλήν, την εναγκαλίζομαι…»
 • Η διαχρονική έμπνευση των καλλιτεχνών!..
  Αειφόρος και δημιουργική, διαχρονική κι αιώνια η γυναικεία ομορφιά!... Ακόμη περισσότερο η ελληνική γυναικεία ομορφιά!.. Αν σκεφτούμε, για παράδειγμα, ότι στα παλιά τα χρόνια η αρχαία Ελληνίδα εταίρα, Φρύνη, ήταν το πρότυπο του Πραξιτέλη ή του Απελλή, ο οποίοι έκαναν από ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, αλήθεια ποιες Ελληνίδες σήμερα μπορούν να εμπνεύσουν τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες για παρόμοια διαχρονικά και ανεξίτηλα έργα;
 • Η μυστηριολογία των Ελληνίδων μέσα στην αιωνιότητα!... (1)
  Μια μεγάλη έρευνα, μία ειδική μελέτη και μια διεξοδική περιγραφή για την ερμηνεία των μυστηρίων, δηλαδή των απόκρυφων τελετών και διδασκαλιών των αρχαίων θρησκειών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον οι Ελληνίδες έκαναν μέσα στο χρόνο διεισδύσεις σε άγνωστους τελετουργικούς ή μυστικιστικούς χώρους, όπως, για παράδειγμα, ο αποκρυφισμός και τόσα άλλα!.. Πρόκειται για μία φιλοσοφική και ηθικολογική ερμηνεία τού βαθύτερου νοήματος των αρχαίων, βυζαντινών και σύγχρονων μυστηρίων των Ελληνίδων γυναικών, που αξίζει τον κόπο να διαβάσετε!...
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Φ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Φι. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Φι", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Υ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ύψιλον . Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Ύψιλον", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..