Ελληνίδα Γυναίκα

Ελληνίδα Γυναίκα

Μια ηλεκτρονική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο για την αιώνια Ελληνίδα γυναίκα, που με τον δικό της τρόπο οικοδόμησε έναν άγνωστο Ελληνικό Πολιτισμό, ίσως πιο λαμπρό κι από τους Παρθενώνες και τα άλλα γλυπτά, αφού γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη, έναν Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη, έναν Παπαφλέσσα ή έναν Κοσμά Αιτωλό!.. Μια γυναίκα η οποία, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις, είτε ως επώνυμη και διάσημη, είτε ως ανώνυμη και άγνωστη Ελληνίδα, φύλαξε τις δικές της Θερμοπύλες για τα ιερά και τα όσια αυτής της Φυλής!... 

 

 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Τ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ταυ . Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Ταυ", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Σ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Σίγμα . Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Σίγμα", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ρ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ρω . Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε σήμερα έναν κατάλογο ονομάτων αρχαίων Ελληνίδων των οποίων το όνομα αρχίζει από "Άλφα", έτσι όπως ακριβώς γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και ιδίως στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Ποια αρχαία Ελληνίδα αστρονόμος έλεγε πως μπορούσε να κατεβάσει τη σελήνη από τον ουρανό;
  Διαβάστε για την Αγανίκη ή Αγλαονίκη μια αρχαία Ελληνίδα, περίφημη για τις μαντικές της ικανότητες κόρη του βασιλιά Ηγήτορος ή Ηγεμόνος. Η Αγανίκη ήξερε να υπολογίζει το χρόνο των εκλείψεων της σελήνης κι έλεγε πως μπορούσε να κατεβάσει τη σελήνη από τον ουρανό. Αυτή και άλλες καυχησιολογίες της είχαν συνέπεια να χάσει την αρχική της φήμη και να υποστεί πολλούς εμπαιγμούς. Τελικά τιμωρήθηκε και από τους θεούς για την ασέβειά της.
 • Οι ουρανοί είναι ελληνικοί!..
  Αντικρίζοντας τη φωτογραφία μιας γλυκύτατης και πανέμορφης Ελληνίδας αεροσυνοδού, της κυρίας Γούλης Φασούλα, που φωτογραφίζεται με τη λαμπερή στολή της, ο νους του γράφοντος ανέτρεξε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και «ιεράν συγκίνησιν» στην πολεμική μας αεροπορία! Εκεί που κάποιοι Έλληνες θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθερα, αλλά και να πετάμε ελεύθεροι!.. «Οι ουρανοί είναι ελληνικοί» έλεγε ένα παλιό σύνθημα!..
 • Για τα μάτια μιας εταίρας!..
  Η κακή (κάκιστη) συνήθεια να παραφέρονται ορισμένοι «για τα μάτια μιας γυναίκας» φαίνεται πως δεν είναι φαινόμενο μόνο των νεότερων ή των βυζαντινών, αλλά και των αρχαίων χρόνων! Όπως και τα παραδείγματα εξίσου πολλά!.. Διαβάστε για παράδειγμα, πώς ο Πτολεμαίος Δ' ο Φιλοπάτωρ το 209 π.Χ. σκότωσε για χάρη της Αγαθόκλειας την αδελφή και σύζυγό του Αρσινόη!..
 • Ελλήνων Μούσες!..
  Μία μικρή ιστορική διαδρομή για τις Μούσες των Ελλήνων, που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αυγή του Ελληνικού Πολιτισμού και διέγραψαν τη δική τους λαμπερή τροχιά αγγίζοντας το κατώφλι της τρίτης χιλιετίας!...
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας (Π)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Πι. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και στο τρίτομο έργο μας: "Η Καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Πότε έκαναν για πρώτη φορά μπάνιο στη θάλασσα οι Ελληνίδες;
  Αν σκεφτούμε ότι το μπικίνι, με την έννοια του ενδύματος είναι γνωστό από την αρχαιότητα και ανάλογα ενδύματα συναντάμε σε διάφορες απεικονίσεις αθλητριών σε αρχαιοελληνικές υδρίες και τοιχογραφίες, τότε η γνωριμία της Ελληνίδας με τα θαλάσσια μπάνια είναι πολύ παλιά!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ο)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Όμικρον. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας» και "Η Καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ξ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ξι. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας» και "Η Καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας (Ν)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Νι. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και στο τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!
 • Ο Οβίδιος και οι μεταμορφώσεις των σημερινών Ελληνίδων!..
  Παρατηρώντας κανείς τον τρόπο με τον οποίο «μεταμορφώνονται» πολλές σημερινές Ελληνίδες, εκ των πραγμάτων ο νους του ανατρέχει στον Λατίνο ποιητή Οβίδιο και τις «Μεταμορφώσεις» του. Ένα έργο που περιλαμβάνει 250 ιστορίες μετα­μορφώσεων, μερικές από τις οποίες καταλαμβά­νουν την έκταση ενός μικρού έπους!
 • Τι έκανε, λέει, ο Τιβέριος;
  «Σερσέ λα φαμ»!.. «Cherchez la femme», που λένε οι Γάλλοι! Μια φράση που σημαίνει: «Αναζητήστε τη γυναίκα»!... Κι αυτό όχι μόνο στην εποχή του Τιβέριου, που βίωσε πολύ σημαντικές εμπειρίες, αλλά και σήμερα!... Κι απ’ ό,τι βλέπουμε σε ορισμένα πολύκροτα "Ημερολόγια", που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η φράση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στο χαρακτηρισμό περίεργων γεγονότων ή συμπεριφοράς ανθρώπων, αιτία των οποίων είναι κάποια γυναίκα (σύζυγος ερωμένη, ή παράνομη σχέση κ.λπ.), που αφήνεται εύκολα να εννοηθεί χωρίς όμως να κατονομάζεται!..