Ελληνίδα Γυναίκα

Ελληνίδα Γυναίκα

Μια ηλεκτρονική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο για την αιώνια Ελληνίδα γυναίκα, που με τον δικό της τρόπο οικοδόμησε έναν άγνωστο Ελληνικό Πολιτισμό, ίσως πιο λαμπρό κι από τους Παρθενώνες και τα άλλα γλυπτά, αφού γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη, έναν Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη, έναν Παπαφλέσσα ή έναν Κοσμά Αιτωλό!.. Μια γυναίκα η οποία, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις, είτε ως επώνυμη και διάσημη, είτε ως ανώνυμη και άγνωστη Ελληνίδα, φύλαξε τις δικές της Θερμοπύλες για τα ιερά και τα όσια αυτής της Φυλής!... 

 

 • Η Κυρά Φροσύνη, η Μαρία Πενταγιώτισσα και οι Έλληνες συγγραφείς!..
  Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς έγραψαν και μίλησαν για την αρχαία Ελληνίδα εταίρα, Φρύνη, της οποίας ο πολυτάραχος βίος έγινε πολλές φορές πεζογράφημα, ποιητικό, θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο!.. Αλλά πόσοι Έλληνες συγγραφείς ασχολήθηκαν με παρόμοιες Ελληνίδες στα μεταγενέστερα χρόνια, όπως η Κυρά Φροσύνη και αργότερα η Μαρία η Πενταγιώτισσα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ποια ήταν η σχέση της αρχαίας Ελλάδας με τον κόσμο της Ανατολής;
  Οι πανάρχαιοι δεσμοί αίματος μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Ανατολής, πολύ πριν κατακτήσει την Ασίαν ο Μέγας Αλέξανδρος και δημιουργηθεί ο «ομφάλιος λώρος» του Ελληνισμού με τις χώρες, που ανατέλλει ο ήλιος!…
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας (Μ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Μι. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας "Οι Ελληνίδες τηα Αρχαιότητας" και στο τρίτομο έργο μας : "Η καρδιά της Ελλάδος"!
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Λ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Λάμδα. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και το τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!
 • Η Μαριαλένα Ανδρέου, οι Αναστάσιμες ημέρες και οι Ύμνοι της Εκκλησίας μας!..
  Τώρα που πέρασαν οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα και πολλοί Έλληνες –ιδίως οι νέοι- προσεγγίζουν περισσότερο την Εκκλησία μας και βιώνουν με τον δικό τους τρόπο τις αναστάσιμες ημέρες, ας διαβάστε τους παρακάτω Εκκλησιαστικούς Ύμνους, που είναι αφιερωμένοι στον Παπουλάκο, τον Προφήτη του Μοριά, τα Αρχιγράμματα των οποίων σχηματίζουν το ονοματεπώνυμο της Ελληνίδας ηθοποιού, τηλεπαρουσιάστριας και πολύ καλής φίλης της ιστοσελίδας μας, Μαριαλένας Ανδρέου!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Κ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Κάπα (ή Κάππα). Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και το τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!..(Ι)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ιώτα (Γιώτα). Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και το τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!
 • Ελληνική ομορφιά: «Οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή»!..
  Με ξάστερο, κρυστάλλινο και καθαρό μυαλό, χωρίς καμιά εθνικιστική, σοβινιστική ή …. ιμπεριαλιστική διάθεση, θα λέγαμε πως ό,τι και να έκανε ο Φαλμεράϋερ, όσο κι αν προσπάθησαν σύγχρονοι εραστές της νέας εποχής και του διεθνισμού να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ελλαδικού πληθυσμού, υπάρχει ένα στοιχείο που δεν αλλοιώνεται με τίποτε! Κι αυτό είναι το DNA των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που ακόμη και σήμερα διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, ενώ οι σημερινές Ελληνίδες αστραποβολούν κι αυτές σε ομορφιά και ψυχικά χαρίσματα όπως ακριβώς οι αρχαίες Ελληνίδες!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ζ-Η-Θ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Ζήτα, Ήτα και Θήτα. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας" και το τρίτομο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Ε)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Έψιλον. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας» και στο τρίτομο έργο μας: "Η Καρδιά της Ελλάδος"!)
 • Οι άγνωστες βασίλισσες της Κύπρου!
  Αναμφίβολα η ονομασία ρήγαινα είναι μεσαιωνική, της περιόδου της φραγκοκρατίας. Της περιόδου, δηλαδή, κατά την οποία η Κύπρος ήταν φράγκικο βασίλειο, οπότε είχε και ρηγάδες και ρήγαινες. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτούς τους ξένους μονάρχες, τους Λουζινιανούς, ο λαός δεν τους ονόμασε ποτέ βασιλιάδες. Ούτε και στα χρονικό αναφέρονται ποτέ ως βασιλιάδες και βασίλισσες. Αντίθετα, ονομάζονται ξενικά ρήγες και ρήγαινες (που σημαίνει, πάντως, βασιλιάδες και βασίλισσες). Όμως, στις συνειδήσεις του λαού, η διαφορά ήταν τεράστια: βασιλεύς ήταν πάντοτε ο αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Αντίθετα, κανένας Λουζινιανός δεν υπήρξε ποτέ βασιλεύς. Αυτός ήταν πάντοτε ρήγας.
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Δ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Δέλτα. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας» και στο τρίτομο έργο μας: "Η Καρδιά της Ελλάδος"!
 • Με ποιους ομηρικούς στίχους η Αθηναΐς ή Ευδοκία υποστήριζε ότι είναι Ελληνίδα;
  Είναι αλήθεια!.. Στα 439 η Ευδοκία πήγε στην Ιερουσαλήμ για προσκύνημα. Περνώντας από την Αντιόχεια σταμάτησε και μίλησε στο λαό της πόλης. Στην ομιλία της αυτή καυχήθηκε για την ελληνικότητά της και έκλεισε παραφράζοντας λίγο το γνωστό ομηρικό στίχο: «Υμετέρης [ταύτης τοι] γενεής τε και αίματος εύχομαι είναι», που τον λέει ο Γλαύκος στο Διομήδη (Ζ 211) και ο Αινείας στον Αχιλλέα (Υ 241)!!
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!.. (Γ)
  Οι άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος των οποίων το όνομα αρχίζει από Γάμα. Είναι οι γυναίκες για τις οποίες, όπως έχουμε πει και στην Εισαγωγή μας, οικοδόμησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άγνωστο κι αθέατο ελληνικό πολιτισμό!.. Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας» και στο τρίτομο έργο μας: "Η Καρδιά της Ελλάδος"!