Ελληνίδα Γυναίκα

Ελληνίδα Γυναίκα

Μια ηλεκτρονική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο για την αιώνια Ελληνίδα γυναίκα, που με τον δικό της τρόπο οικοδόμησε έναν άγνωστο Ελληνικό Πολιτισμό, ίσως πιο λαμπρό κι από τους Παρθενώνες και τα άλλα γλυπτά, αφού γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη, έναν Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη, έναν Παπαφλέσσα ή έναν Κοσμά Αιτωλό!.. Μια γυναίκα η οποία, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις, είτε ως επώνυμη και διάσημη, είτε ως ανώνυμη και άγνωστη Ελληνίδα, φύλαξε τις δικές της Θερμοπύλες για τα ιερά και τα όσια αυτής της Φυλής!... 

 

 • Η καρδιά της Ελλάδας!..
  Διαβάστε ένα συγκινητικό κείμενο για τις αρχαίες Ελληνίδες μανάδες μας!... Αυτές που τόλμησαν με λάβαρο την ελευθερία να προκαλέσουν για να νοιώσουν υπεροχή στην πατριαρχική φύση της κοινωνίας τους: θα μεταμφιεσθούν σε άνδρες για να πολεμήσουν τον εισβολέα, θα λάβουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες, ακόμη και θα αγορεύσουν. Στην αρχή δεν θα γίνουν αντιληπτές, αλλά στην συνέχεια θα καταδικαστούν στο όνομα των ανθρώπινων νόμων. Το τόλμημά τους, όμως, θα μείνει χαραγμένο στα βάθη των αιώνων!...
 • Ώστε και το … λίφτινγκ ήταν γνωστό στην αρχαιότητα;
  Διαβάστε να δείτε για παράδειγμα πώς, σύμφωνα με τη βρετανίδα ιστορικό Μπέτανι Χιουζ και την ομάδα της, η διάσημη προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου, Νεφερτίτης, που τη δείχνει με ίσια και λεπτή μύτη, ψηλά ζυγωματικά και «γατίσια» μάτια, είχε υποστεί ένα είδος αρχαίου λίφτινγκ από τον γλύπτη των ανακτόρων προκειμένου να αναδειχθεί σε πρότυπο καλλονής!!..
 • Είναι η γυναίκα … «πύλη του διαβόλου»;
  Γιατί το … αιώνιο θηλυκό επιτυγχάνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι επιτυγχάνει ο άντρας και γιατί η γυναίκα έγινε αντικείμενο εξύμνησης από όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες της ανθρωπότητας, ενώ η ίδια η Ελληνική Γλώσσα τής επιφύλαξε πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις με όλες εκείνες τις έννοιες και τα νοήματά της!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Αρχαία συνήθεια λοιπόν και η … μίνι φούστα;
  Δεν υπάρχει καμία σύγχρονη ή νεότερη μόδα της οποία η ρίζα να είναι αυτοφυής και ανεξάρτητη. Όλες έχουν τις ρίζες τους στο απώτατο παρελθόν, όπως οι μινιφορούσες κοπέλες, που ντύνονται όπως ακριβώς οι αρχαίες Ελληνίδες φαινομηρίδες!..
 • Οι Άγνωστες Ελληνίδες της Αρχαιότητας!..
  Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην άγνωστη Αρχαία Ελληνίδα, που με τον δικό της τρόπο οικοδόμησε έναν αθέατο ή άγνωστο Ελληνικό Πολιτισμό!... Σήμερα μπορείτε να διαβάσετε κάποια ιστορικά ή αρχαιολογικά στοιχεία για τις άγνωστες Ελληνίδες της αρχαιότητος, έτσι όπως ακριβώς υπάρχουν μέσα στο έργο μας: "Η καρδιά της Ελλάδος"!..
 • Η Αθηνά Ωνάση θέλει να γίνει Αμαζόνα;
  Αν εξαιρέσουμε την τάση να βλέπουμε συνεχώς διάφορες γνωστές Ελληνίδες από τον χώρο του Θεάματος-Ακροάματος, να μαθαίνουν ιππασία σε διάφορους Ιππικούς Ομίλους, διερωτάται κανείς αν υπάρχουν σήμερα πραγματικές Αμαζόνες, όπως θέλει να γίνει και η Αθηνά Ωνάση, εγγονή του Αριστέλη Ωνάση!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι έκαναν –λέει- οι γυναίκες στην αρχαιότητα όταν βρίσκονταν μόνες;
  «Μια ζωή, όμως, περιορισμένη στον γυναικωνίτη παρέα με τις υπηρέτριες μπορεί να ήταν παράδεισος; Είναι σαφές πως όχι. Από την άλλη, βέβαιον είναι ότι οι γυναίκες δεν γνώριζαν πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι η ζωή τους (ή αν τη φαντάζονταν ποτέ δεν έφθασε αυτό ως εμάς). Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, όμως, έπρατταν ό, τι μπορούσαν ώστε η ζωή τους να είναι ευκολότερη και ωραιότερη. Όσο για τους άνδρες, απλώς αδιαφορούσαν…»!
 • Η Παγκόσμια Ελληνίδα!..
  « … και γυναίκες ανδρών μάλλον ηγωνίσαντο πολλάκις και φαιδρότερα τρόπαια έστησαν», έλεγε για τις Ελληνίδες της Αρχαιότητας ο Ιερός Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν Πατέρας της Εκκλησίας μας και ένας εκ των φωτισμένων Τριών Ιεραρχών, των Διδασκάλων της Οικουμένης!…
 • Ποια ήταν -άραγε- η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Εκκλησία μας;
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο του καταξιωμένου Έλληνα θεολόγου και πανεπιστημιακού δασκάλου, Ευάγγελου Δ. Θεοδώρου, όπως είναι η Εισαγωγή από το βιβλίο «Ηρωίδες της χριστιανικής αγάπης»!..
 • «Γνώρισα τους ανθρώπους κι αγάπησα τα ζώα»!..
  Μια διαχρονική φράση του Μενέλαου Λουντέμη φαίνεται ότι υιοθέτησαν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες, όπως η πανέμορφη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Χριστίνα Δελλή, η οποία, παρά το γεγονός ότι ασχολείται με το τραγούδι, καταναλώνει τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής της στα συμπαθητικά τετράποδα!..
 • Η βιομηχανία γυναικείων ειδώλων λειτουργεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;
  Από την Φρύνη και την Κλεοπάτρα στη … Σάσα Μπάστα και την Όλγα Φαρμάκη; Όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσες κοσμοθεωρίες κι αν εμφανισθούν, είναι αδύνατο να τιθασεύσουν τη γυναικεία φύση! Αυτός και ο λόγος που η … αόρατη βιομηχανία ειδώλων θα ζει κα θα βασιλεύει προς δόξαν του «θεού του χρήματος» και του όποιου φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος!..
 • Ποίος ο ρόλος των αρχαίων Ελληνίδων στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου;
  Μάντισσες και μάντεις, σοφοί και διανοούμενοι, αθλητές και καλλιτέχνες ή καλλιτέχνιδες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών στην μεγάλη πορεία για τον εκπολιτισμό του τότε γνωστού κόσμου τη Ασίας! Αναλογισθήκατε ποτέ πόσες γυναίκες ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του; Αν κατατάξουμε στους μη μάχιμους ανθρώπους και όλες τις γυναίκες, που προσέφεραν υπηρεσίες, τότε ο αριθμός της μεγάλης εκστρατείας ήταν μεγάλος!..
 • Τι έκαναν στις μυήσεις οι Αρχαίες Ελληνίδες;
  Είναι συγκλονιστικό το τέταρτο στάδιο της ωρίμου γυναικός, όπου η αρχαία Ελληνίδα λαμβάνει άλλο όνομα, όπως ακριβώς και σήμερα η Εκκλησία μας δίδει άλλο όνομα (κατά την κουράν), στις χειροτονημένες μοναχές, αλλά και στους μοναχούς, τους αρχιμανδρίτες, τους επισκόπους κλπ. Άλλο ένα σημείο διαχρονικής σύμπλευσης Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 • Με ποιον τρόπο η Γλυκέρα έπεισε τον Μένανδρο να μη πάει στην Αίγυπτο;
  Διαβάστε την επιστολή που έστειλε η Γλυκέρα η Σικυωνία, η αρχαία Ελληνίδα εταίρα, στον εραστή της, Μένανδρο, τον γνωστό συγγραφέα της Νέας Κωμωδίας, ώστε να μη πάει στην Αίγυπτο «ίνα εν τινι μέτρω συμμετάσχη ούτος του ημίσεος της βασιλείας», δηλαδή να συμβασιλέψει με τον τότε βασιλιά Πτολεμαίο τον Σωτήρα, ουσιαστικά με τον Έλληνα Φαραώ της Αιγύπτου, κατόπιν προσκλήσεως που έλαβε απ’ αυτόν!...