Ελληνίδα Γυναίκα

Ελληνίδα Γυναίκα

Μια ηλεκτρονική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο για την αιώνια Ελληνίδα γυναίκα, που με τον δικό της τρόπο οικοδόμησε έναν άγνωστο Ελληνικό Πολιτισμό, ίσως πιο λαμπρό κι από τους Παρθενώνες και τα άλλα γλυπτά, αφού γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη, έναν Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη, έναν Παπαφλέσσα ή έναν Κοσμά Αιτωλό!.. Μια γυναίκα η οποία, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις, είτε ως επώνυμη και διάσημη, είτε ως ανώνυμη και άγνωστη Ελληνίδα, φύλαξε τις δικές της Θερμοπύλες για τα ιερά και τα όσια αυτής της Φυλής!... 

 

 • Οι Ελληνίδες θεές στη … Σαγκάη και την Κύπρο!
  Διαβάστε πώς ορισμένες αρχαίες Ελληνίδες θεές της Ακρόπολης Αθηνών ταξίδεψαν πέρυσι στη Σαγκάη για μία Έκθεση, η οποία πρόβαλε την ελληνικό πολιτισμό, αλλά και ορισμένες άλλες Ελληνίδες … θεές, που διεκδίκησαν με επιτυχία τα δικά τους βραβεία σε Καλλιστεία της Κύπρου!..
 • Τι συζήτησαν τα «Χρυσά Κορίτσια» με τον Πρωθυπουργό;
  Διαβάστε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Συνάντηση, που είχε ο Πρωθυπουργός, με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Γυναικών και τους αθλητές Σπύρο Γιαννιώτη και Μαριάννα Λυμπερτά, για τις επιτυχίες τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σαγκάη!..
 • Πώς ήταν η πρώτη ηλικία της Αρχαίας Ελληνίδας;
  Διαβάστε πώς οι Αρχαίες Ελληνίδες καλλιεργούσαν από μικρή ηλικία το κάλλος της ψυχής και του σώματος, το οποίο ήταν γι’ αυτές το «τελικό αγαθό», την ίδια στιγμή που οι φιλόσοφοι (άνδρες και γυναίκες) δίδασκαν ότι την πρώτη θέση κατέχουν το καλό και το αγαθό, ενώ έπεται το δίκαιο και τελευταίο το χρήσιμο!..
 • Οι Μανάδες του Ελληνισμού!..
  Διαβάστε την εισαγωγή του πολύτομου έργου μας «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», με πλήθος ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων!.. Ένα αφιέρωμα το οποίο θαρρούμε πως άξιζε για τις θρυλικές «Μανάδες του Ελληνισμού»!...
 • Βιομηχανίας ειδώλων, το ανάγνωσμα!..
  Από την αρχαία Ελληνίδα εταίρα Φρύνη ή την βασίλισσα Κλεοπάτρα στη πανέμορφη... Σάσα Μπάστα ή την εντυπωσιακή Όλγα Φαρμάκη!.. Όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσες κοσμοθεωρίες κι αν εμφανισθούν, είναι αδύνατο να τιθασεύσουν τη γυναικεία φύση! Αυτός και ο λόγος που η … αόρατη βιομηχανία ειδώλων θα ζει κα θα βασιλεύει προς δόξαν του δικού της «θεού» (του χρήματος) και του όποιου φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος!.. Πολλές φορές και για ... φιλανθρωπικό σκοπό, όπως μερικά Καλλιστεία!..
 • Είναι μύστιδες σήμερα οι Ελληνίδες;
  Μπορεί ο μυστικισμός να μη συναρπάζει πλέον τις σημερινές Ελληνίδες, όπως ίσως γινόταν στην αρχαιότητα, ωστόσο η αγάπη τους σε κάθε νέο στοιχείο που ενισχύει την ομορφιά ή την προσωπικότητά τους αποτελεί γι’ αυτές ένα νέο πετράδι γνώσης στην άνυδρη πνευματικά εποχή μας!
 • Στην Καλλιρρόη έπινες, κοπέλα μου, νερό;
  Μια εύθυμη και σοβαρή ματιά στη σύγχρονη Ελληνίδα, που ξεκίνησε με μια δυναμική χειραφέτησή από τη μεγάλη φεμινίστρια Καλλιρρόη Παρρέν και φθάσαμε πλέον να μιλάμε όχι μόνο για χειραφέτηση, αλλά κάθε λογής απελευθέρωση, που βιώνουν οι σύγχρονες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες – και όχι μόνο!..
 • Τι έκαναν οι Σπαρτιάτισσες την ώρα του κινδύνου;
  Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι, ας διαβάσουμε ένα κείμενο των Δημοτικών Σχολείων της δεκαετίας 1950, για τις Σπαρτιάτισσες την ώρα του κινδύνου!.. Ό,τι γράφουμε και μέσα στο πολύτομο έργο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας»!..
 • Πόσο ταιριάζουν οι σύγχρονες Ελληνίδες με την αρχαία ελληνική ομορφιά;
  Διαβάστε ένα υπέροχο κείμενο του μεγάλου πανεπιστημιακού μας δασκάλου Ι. Θ Κακριδή, που αναφέρεται στον ανθρωπομορφισμό και την ομορφιά του θεϊκού και ηρωϊκού κόσμου! Οι θεοί -λέει- και οι ήρωες του ελληνικού μύθου είναι ανθρωπόμορφοι, ωραίοι, ζουν μέσα στο φως και καταφάσκουν τη ζωή έντονα. Το σύμπλεγμα αυτό των ιδιοτήτων, που στο βάθος αποτελεί ενιαία σύλληψη, καθαρά ελληνική, χρειάζεται να το με­λετήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή!..
 • Δια σε έτεκον, Σπάρτη, αυτούς, λένε και οι σύγχρονες Ελληνίδες!..
  Είναι συγκινητικό να ακούς σήμερα Ελληνόπουλα να σου μιλάνε για Ελλάδα και Χριστό!.. Για αρχαία Σπάρτη και Αγιά-Σοφιά!.. Και το σπουδαιότερο: Να βλέπεις στα μάτια τους τη φλόγα και τον δυναμισμό των νέων του Ευρώτα ή εκείνων των Ελληνίδων που όταν έφερναν τα παιδιά τους πάνω στην ασπίδα, ατρόμητες και με υπερηφάνεια έλεγαν: «Δια σε έτεκον, Σπάρτη, αυτούς»!.. Για σένα τα γέννησα, Πατρίδα, τα παιδιά μου!..