Κριτική Βιβλίων

Κριτική Βιβλίων

Μία κατηγορία, που έχει να κάνει με την παρουσίαση κυρίως νέων βιβλίων, καθώς οι  συγγραφείς, που μας κάνουν την τιμή να μας στέλνουν τα βιβλία τους, για την Ιστοσελίδα μας, ίσως επιθυμούν και μια καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική από την ταπεινότητά μας. Το βιβλίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να είναι ψυχρός, αλλά ο πιο πολύτιμος φίλος, που δεν σ' αποχωρίζεται ποτέ σε κάθε στιγμή της ζωής σου! Κι όπως ο άνθρωπος έχει ανάγκη το οξυγόνο  για να ζήσει, έτσι και το πνεύμα χρειάζεται το βιβλίο, για να διανθίζεται συνεχώς στη ζωή!..

 • Περί του Ιησού Χριστού
  Στην εικόνα μας βλέπουμε το εξώφυλλο του ένθετου περιοδικού «Έψιλον» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» της 21 Σεπτεμβρίου 200ο το οποίο αναφερόταν στην Ιστορικότητα του Ιησού και είχε ως μία σημαντική πηγή το βιβλίο μας «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός». Είναι μια ευκαιρία να δούμε ποια ήταν η κριτική που έκαναν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ένας εξ αυτών ο φιλόλογος καθηγητής, γλωσσολόγος και σλαβολόγος Γεώργιος Ντελόπουλος.
 • Ο Φοίβος Πιομπίνος και η προσφορά του στην ελληνική εικονογραφία!
  Λατρεύουμε δηλαδή το σώμα, την κτίση και την ύλη; «Μη γένοιτο», αναφωνεί ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «ου προσκυνώ την ύλη, προσκυνώ δε τον της ύλης δημιουργόν, τον ύλη δι' εμέ γενόμενον, και εν ύλη κατοικήσαι καταδεξάμενον και δι' ύλης την σωτηρία μου εργασάμενον και σέβων ου παύσομαι την ύλην, δι' ης η σωτηρία μου ήργασται» ( Λόγος προς τούς διαβάλλοντας τάς αγίας εικόνας (P.G. 94,1245)
 • Το πιο πολύτιμο πετράδι είναι το βιβλίο!..
  «Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», έλεγε κάποτε ο Κικέρων, 106-43 π.Χ., ο γνωστός Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός. Και ασφαλώς είχε δίκιο. Πόσο χρήσιμα είναι, λοιπόν, τα βιβλία και πόσο ψυχωφελή; Διαβάστε μία αναφορά στην πρόσφατη ποιητική συλλογή του γνωστού ποιητή, δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιαστή της Καβάλας Γρηγόρη Χρηστίδη, με τίτλο: «΄Ερποντας»!..
 • Ποια είναι άραγε τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας;
  Με αφορμή την ανάπλαση του προσώπου του Τουταγχαμών, αξίζει τον κόπο ν’ αναφερθούμε σ’ ένα βιβλίο που έχει σχέση με ιστορίες αινιγματικές, απίθανες, αληθινές, αληθοφανείς, συναρπαστικές. Γκρίζες και ολόμαυρες. Αρχαίες – όσο ο κόσμος. Σύγχρονες – όσο και το διαδίκτυο. Σοβαρές αλλά και γραφικές. Θα τις βρείτε στο βιβλίο Τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας, του πολυταξιδεμένου ιστορικού Βρετανού συγγραφέα Μπιλ Πράις, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κυρίες και Κύριοι, σας παρουσιάζουμε το βιβλίο: «Τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας - Ιστορίες χωρίς τέλος»!..
 • Τα ποιητικά Χριστούγεννα του Γρηγόρη!..
  Μια ποιητική πανδαισία με τον δημοφιλή συγγραφέα και δημοσιογράφο, μουσικοσυνθέτη και τηλεπαρουσιαστή της Καβάλας, Γρηγόρη Ι. Χρηστίδη, του οποίου η ποιητική φλέβα μοιάζει με χρυσωρυχείο. Όσο σκάβεις τόσα περισσότερα ψήγματα πολυτίμων ποιητικών λίθων ανευρίσκεις!... Τώρα, γιατί η νέα του ποιητική συλλογή «Είμαι Οργισμένος» γράφτηκε στης τρικυμίας τον καιρό, είναι γιατί θέλει να γαληνέψει τα κύματα της ταραγμένης εποχής μας!.. Χριστούγεννα έρχονται!.. Κι όπως θάλεγε αν ζούσε, ο Κυρ-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: «Καλοτάξιδο το βιβλίο σου, καλέ μου φίλε Γρηγόρη»!...
 • Κριτικές για το έργο «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός»!..
  Πρόκειται για τον καρπό μιας πολύχρονης και επίπονης επιστημονικής εργασίας, που διερευνά θέματα που άπτονται του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού από παλαιότατων χρόνων. Ένα βοήθημα απλό, αυθόρμητο, καθόλου δογματικό που σέ­βεται τις αιώνιες αξίες και την ελεύθερη βούληση του χρήστη. Στόχος του να αποδείξει τη διαχρονική ενότητα της Ορθοδο­ξίας και του Ελληνισμού, καθώς και την προλείανση του εδάφους για την τελική έλευση του Θεανθρώπου στη Γη. Ζητήμα­τα όπως ο τόπος γέννησης του ανθρώπου, η προσδοκία του Αναμενόμενου Μεσσία, η ιστορικότητα και η καταγωγή του Ιησού, η ελληνική διείσδυση στην Παλαιστίνη και η γλώσσα και η γραφή του Κυρίου, απασχολούν τον συγγραφέα και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
 • Οι ανθρώπινες αδυναμίες μέσα στην Ελληνική Μυθολογία!
  Γιατί π.χ. στην Ανάφη, την ώρα που θυσίαζαν στον Αιγλήτη Απόλλωνα οι άντρες και οι γυναί­κες, όσοι και όσες έπαιρναν μέρος στη θυσία, συνήθιζαν να αισχρολογούν και να πειράζονται μεταξύ τους; Γιατί οι Λοκροί ήταν υποχρεωμένοι για χίλια ολόκληρα χρόνια να στέλνουν δύο από τις αρχοντοπούλες τους να υπηρετήσουν επι-ζωής κλεισμένες στο ναό της Ιλιάδας Αθηνάς στην Τροία;
 • Τι περιλαμβάνει η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ;
  «Ο αναγνώστης –λέει- θα γνωρίσει μια διαφο­ρετική ερμηνεία των κοσμογονικών αυτών αλλα­γών, που επειδή δίνει μεγάλη έμφαση στο τι συ­νέβαινε στις χώρες της Ανατολής, προσδίδει στο έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ακόμη μεγαλύτε­ρη αξία από εκείνη που μπορούν να του δώσουν οι ενδοελληνικές αποτιμήσεις. Του δίνει τη δια-πολιτισμική, την πανανθρώπινη ιστορική του αξία»!...
 • Περί του Αγίου Μύρου!..
  Με την ευκαιρία ενός περισπούδαστου έργου για το Άγιο Μύρο του Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ας δούμε μια άγνωστη πλευρά αυτού του τόσο πολύτιμου στοιχείου της Ορθοδοξίας μας!..
 • «Της Πέπης τα καμώματα!…»
  Στα ψέματα στ’ αλήθεια, η πασίγνωστη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Πέπη Τσεσμελή, άφησε τις … «τσεσμελιές», με τις διαβόητες εκείνες ατάκες, που έλεγε εδώ και χρόνια τα μεσάνυχτα στην τηλεόραση, και έπιασε να γράψει ένα πανέμορφο και αποκαλυπτικό βιβλίο μαγειρικής με τίτλο: «Τσεσμελεντές», όπου οι αναγνώστες θα μείνουν έκπληκτοι όχι μόνον από τις εύχρηστες συνταγές μαγειρικής, αλλά και από τις αποκαλύψεις που κάνει η γνωστή καλλιτέχνιδα για τη νυχτερινή καλλιτεχνική ζωή!..
 • «Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση από την αρχαιότητα στο χριστιανισμό»!..
  Το εκπληκτικό βιβλίο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστοδούλου, που μιλάει για την μετάβαση του Ελληνισμού από την αρχαιότητα στον Χριστιανισμό!.. Ένα έργο, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ορθόδοξο σπίτι!.. Διαβάστε τι αναφέρει ένα συνοπτικό δημοσίευμα του Εκδοτικού Οίκου Media Ecclesiastica.
 • Η Μικρασία των Ελλήνων!..
  Ένα συγκλονιστικό τρίτομο έργο του Καθηγητού της Ιστορίας της Επιστήμης κ. Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, που για μία ακόμη φορά μάς αιφνιδιάζει όχι μόνο με τον πλούτο των γνώσεών του, αλλά –κυρίως- με τις τεκμηριωμένες ιστορικές και αρχαιολογικές του έρευνες, όπως πρόσφατα με το εκπληκτικό έργο: «Η Μικρασία των Ελλήνων»!.. Διαβάστε το Προοίμιο και την Εισαγωγή που κάνει και στους τρεις τόμους ο καταξιωμένος ιστορικός ερευνητής και θα καταλάβετε πολλά!.. Αξίζει τον κόπο!...
 • Η μικρή ιστορία μεγάλων Ελλήνων!..
  Διαβάστε τι λέει ο διακεκριμένος Έλληνας δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής κ Γιάννης Καιροφύλας, μέσα στον Πρόλογο του βιβλίου του : "Η Μικρή Ιστορία Μεγάλων Ελλήνων" για άγνωστους Έλληνες, οι οποίοι έγραψαν την δική τους μεγάλη ιστορία στα πέρατα της Οικουμένης!..
 • Όταν οι ποιητές βουτάνε την πέννα στο ροδόσταμα της ανθρωπιάς!
  Ευτυχώς που υπάρχουν και ορισμένοι διανοούμενοι στον τόπο μας, όπως ο κ. Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, και μας δείχνουν το φωτεινό μονοπάτι της λογικής, της σύνεσης και της ανθρωπιάς!.. Τα βιβλία: «Η φωτογραφία» (αφηγήματα) και τα «Έμμετρα» ποιήματά του είναι ένα πραγματικό δείγμα παπαδιαμάντειας λογικής!..