Κατηγορίες

Ελληνικός Κινηματογράφος

Ελληνικός Κινηματογράφος

Άρθρα, μελέτες, έρευνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο μέσα από το Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του Άγγελου Π. Σακκέτου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ο οποίος επί δεκάδες χρόνια γαλούχησε γενέες Ελλήνων μέσα στα νάματα των Εθνικοθρησκευτικών Παραδόσεων της Φυλής μας ή του λεγόμενου "Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού". Και όχι μόνον!..

 •  Θυμάται κανείς τον Δημήτρη Μπόγρη;
  Θυμάται κανείς τον Δημήτρη Μπόγρη;
  Με καταγωγή από τη Σαλαμίνα γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Από μικρός είχε καλλιτεχνικές τάσεις και ήθελε να σπουδάσει μουσική, αλλά η νοοτροπία της εποχής απαιτούσε πιο σίγουρα επαγγέλματα. Έτσι, με την παρότρυνση των γονιών του μπήκε στη σχολή Δοκίμων, αλλά μετά από τριετή φοίτηση, αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι, όπου και σπούδασε φυσική στην Ανωτέρα Σχολή Τεχνολογίας. Η έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων τον ώθησε να καταταγεί στον στρατό, με αποτέλεσμα να διακόψει τις σπουδές του και να τις ολοκληρώσει μετά το τέλος των πολέμων. Έγραψε πολλά σενάρια, κάποια διηγήματα και πολλά ραδιοφωνικά σκετς. Το 1938 εξέδωσε το περιοδικό «Θρίαμβος» ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ!..
 • Ποια ήταν η μεταπολεμική δραστηριότητα του Ελληνικού Κινηματογράφου;
  Ποια ήταν η μεταπολεμική δραστηριότητα του Ελληνικού Κινηματογράφου;
  Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής 1940-1944 δεν αφήνουν περιθώρια εξέλιξης στον ελληνικό κινηματογράφο, έδωσαν όμως το υλικό και τα θέματά τους στους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες του μεταπολέμου. Αξιοσημείωτη είναι η ίδρυση της Φίνος Φιλμς (1942) που κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόλογη δουλειά. Μετά την απελευθέρωση, η κινηματογραφική παραγωγή ανεβαίνει. Ενώ το πρώτο - μέτριο σε εξοπλισμό - στούντιο του Σκουληκίδη κλείνει, ιδρύονται δύο αρκετά συγχρονισμένα στούντιο. Το Άλφα στα Μελίσσια και της Ανζερβός στη Φιλοθέη.
 • Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Κινηματογράφου;
  Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Κινηματογράφου;
  Λένε πως ο κινηματογράφος ξεκίνησε τυχαία το 1877 ως ένα στοίχημα που έβαλε ο Edward Muybridge για 25.000 δολάρια. Ο ίδιος μια μέρα στοιχημάτισε ότι ένα άλογο που καλπάζει έχει σηκωμένα και τα τέσσερα πόδια του για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τοποθέτησε λοιπόν 24 φωτογραφικές κάμερες κατά μήκος μιας διαδρομής που θα διένυε ένα άλογο. Όταν εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες επαληθεύτηκε ο ισχυρισμός του και κέρδισε το στοίχημα. Παρατήρησαν όμως ότι μια γρήγορη εναλλαγή των φωτογραφιών δημιουργούσε την ψευδαίσθηση της κίνησης. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του κινηματογράφου!..
 •  Πότε έκλαιγε πραγματικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη στις ταινίες της;
  Πότε έκλαιγε πραγματικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη στις ταινίες της;
  Διαβάστε τι γράφει ο Αλέκος Σακελλάριος για την «εθνική μας σταρ» όταν γύριζαν την Ελληνική κινηματογραφική ταινία «Τα δόλωμα», που γνώρισε, όπως όλοι γνωρίζουν, μεγάλη εμπορική επιτυχία από το ελληνικό κοινό!...
 •  Τι μπορεί ν’ αποκαλύψει ο Κινηματογράφος;
  Τι μπορεί ν’ αποκαλύψει ο Κινηματογράφος;
  Διαβάστε μια σπουδαία τοποθέτηση του Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Μπουραζέλη για τις σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας αφού, όπως λέει, «το ζωντάνεμα της ιστορίας με τις τρέχουσες εικόνες αλλά και ο πλούτος περιεχομένου που μπορεί να αντλεί η έβδομη τέχνη από τα χρυσωρυχεία της ιστορίας είναι γνωστά και τιμημένα»!..
 • Χόλιγουντ, η νέα Βαβυλώνα; (1)
  Χόλιγουντ, η νέα Βαβυλώνα; (1)
  Τι να συμβαίνει – άραγε- στη «Λεωφόρο των Χαμένων Ονείρων», εκεί που συναντιούνται οι θεές του σεξ, οι στάρλετς, τα είδωλα της οθόνης, η αμερικάνικη αριστοκρατία και οι άρχοντες της Μαφίας; “Εκεί, πίσω από την αστραφτερή πρόσοψη του αμερικάνικου εργοστάσιου κατασκευής ονείρων, βρίσκεται η σκληρή καυτή πραγματικότητα• πίσω από τις τεράστιες επικεφαλίδες που εδώ κι εβδομήντα χρόνια ερεθίζουν τον κόσμο κι εξάπτουν τη φαντασία αυτής της χώρας, βρίσκονται οι αληθινές ιστορίες και κρύβονται τα φοβερότερα μυστικά”;
 • Η φυσιολατρία του Γιάννη Δαλιανίδη και οι Ελληνίδες καλλιτέχνιδες!..
  Η φυσιολατρία του Γιάννη Δαλιανίδη και οι Ελληνίδες καλλιτέχνιδες!..
  Επειδή σαν αυτές τις φθινοπωριάτικες ημέρες, ενός ελληνικού δειλινού του Οκτωβρίου του 2010, έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σκηνοθέτης, Γιάννης Δαλιανίδης, ο οποίος αναμφίβολα σε όλα τα έργα του εξύμνησε όχι μόνο το ελληνικό γυναικείο κάλλος (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη κλπ), αλλά και την ελληνική φύση, σήμερα θα του κάνουμε ένα αφιέρωμα διότι, πέραν των άλλων, έκανε τις Ελληνίδες, που έπαιζαν στα έργα του, πραγματικές Μούσες για όλους σχεδόν τους Έλληνες ποιητές!.. Και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε έναν υπέροχο άνθρωπο, όπως ο Γιάννης Δαλιανίδης!..
 • Κι όμως ο Ορέστης Μακρής δεν είχε πιει ποτέ στη ζωή του κρασί!...
  Κι όμως ο Ορέστης Μακρής δεν είχε πιει ποτέ στη ζωή του κρασί!...
  Κάθε φορά που ο Έλληνας χρησιμοποιεί τον όρο «μεθύστακας», συνειρμικά ο νους του πηγαίνει στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον πιο γραφικό «Μεθύστακα» της Ελλάδος, τον πιο συμπαθή Έλληνα ηθοποιό, τον Ορέστη Μακρή!.. Κι ενώ η εικόνα, που μας έχει μείνει, είναι ενός ανθρώπου μεθυσμένου, εν τούτοις, ο αλησμόνητος αυτός ηθοποιός δεν είχε πιει ποτέ κρασί στη ζωή του!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών