Κατηγορίες

Ελληνικός Κινηματογράφος

Ελληνικός Κινηματογράφος

Άρθρα, μελέτες, έρευνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο μέσα από το Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του Άγγελου Π. Σακκέτου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ο οποίος επί δεκάδες χρόνια γαλούχησε γενέες Ελλήνων μέσα στα νάματα των Εθνικοθρησκευτικών Παραδόσεων της Φυλής μας ή του λεγόμενου "Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού". Και όχι μόνον!..

 • Τι επινόησε ο Αλέκος Σακελλάριος για το γύρισμα μιας ταινίας;
  Τι επινόησε ο Αλέκος Σακελλάριος για το γύρισμα μιας ταινίας;
  Διαβάστε πώς ο μεγάλος Έλληνας σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Αλέκος Σακελλάριος, επινόησε τρόπο για να γυριστεί μια πολυδάπανη σκηνή χορού στην δημοφιλέστατη κινηματογραφική ταινία « Η Αλίκη στο Ναυτικό» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Γιάννη Μαλούχο και τόσους άλλους μεγάλους ηθοποιούς!.
 • Τι αποκαλύπτουμε σήμερα για τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Γκιωνάκη;
  Τι αποκαλύπτουμε σήμερα για τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Γκιωνάκη;
  Για τον Γιάννη Γκιωνάκη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Και μόνο η αναφορά του ονόματός του στις κωμωδίες της εποχής του ’60 με ’80 έκαναν τον κόσμο να τρέχει για να τον απολαύσει όχι μόνον στον κινηματογράφο, αλλά και στο θέατρο, όπως και στην τηλεόραση.Κι όμως!.. Είναι άγνωστο σε πολλούς φίλους και φίλες της σελίδας μας, ότι ο μεγάλος αυτός Έλληνας κωμικός ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει σε μια χιουμοριστική ταινία της ταπεινότητάς μας με τίτλο…. «Μια σιγανοπαπαδιά μαφιόζα»! Πώς και γιατί, διαβάστε το παρακάτω κείμενο!..
 •  Τι αποκαλύπτουμε σήμερα για την Βάνα Μπάρμπα;
  Τι αποκαλύπτουμε σήμερα για την Βάνα Μπάρμπα;
  Διαβάστε πώς ένα τυχαίο γεγονός έγινε αφορμή να γραφεί από τον Άγγελο Σακκέτο ένα έργο, που γυρίστηκε το 1986 σε βίντεο και στο οποίο συμπρωταγωνιστεί το τότε ανερχόμενο καλλιτεχνικό αστέρι και σήμερα το πιο δημοφιλές πρόσωπο στο χώρο του Θεάματος-Ακροάματος, όπως το Θέατρο, ο Κινηματογράφος και η Τηλεόραση, που ακούει στο όνομα Βάνα Μπάρμπα!!
 •  Θυμάται κανείς τον Δημήτρη Μπόγρη;
  Θυμάται κανείς τον Δημήτρη Μπόγρη;
  Με καταγωγή από τη Σαλαμίνα γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Από μικρός είχε καλλιτεχνικές τάσεις και ήθελε να σπουδάσει μουσική, αλλά η νοοτροπία της εποχής απαιτούσε πιο σίγουρα επαγγέλματα. Έτσι, με την παρότρυνση των γονιών του μπήκε στη σχολή Δοκίμων, αλλά μετά από τριετή φοίτηση, αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι, όπου και σπούδασε φυσική στην Ανωτέρα Σχολή Τεχνολογίας. Η έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων τον ώθησε να καταταγεί στον στρατό, με αποτέλεσμα να διακόψει τις σπουδές του και να τις ολοκληρώσει μετά το τέλος των πολέμων. Έγραψε πολλά σενάρια, κάποια διηγήματα και πολλά ραδιοφωνικά σκετς. Το 1938 εξέδωσε το περιοδικό «Θρίαμβος» ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ!..
 • Ποια ήταν η μεταπολεμική δραστηριότητα του Ελληνικού Κινηματογράφου;
  Ποια ήταν η μεταπολεμική δραστηριότητα του Ελληνικού Κινηματογράφου;
  Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής 1940-1944 δεν αφήνουν περιθώρια εξέλιξης στον ελληνικό κινηματογράφο, έδωσαν όμως το υλικό και τα θέματά τους στους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες του μεταπολέμου. Αξιοσημείωτη είναι η ίδρυση της Φίνος Φιλμς (1942) που κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόλογη δουλειά. Μετά την απελευθέρωση, η κινηματογραφική παραγωγή ανεβαίνει. Ενώ το πρώτο - μέτριο σε εξοπλισμό - στούντιο του Σκουληκίδη κλείνει, ιδρύονται δύο αρκετά συγχρονισμένα στούντιο. Το Άλφα στα Μελίσσια και της Ανζερβός στη Φιλοθέη.
 • Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Κινηματογράφου;
  Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Κινηματογράφου;
  Λένε πως ο κινηματογράφος ξεκίνησε τυχαία το 1877 ως ένα στοίχημα που έβαλε ο Edward Muybridge για 25.000 δολάρια. Ο ίδιος μια μέρα στοιχημάτισε ότι ένα άλογο που καλπάζει έχει σηκωμένα και τα τέσσερα πόδια του για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τοποθέτησε λοιπόν 24 φωτογραφικές κάμερες κατά μήκος μιας διαδρομής που θα διένυε ένα άλογο. Όταν εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες επαληθεύτηκε ο ισχυρισμός του και κέρδισε το στοίχημα. Παρατήρησαν όμως ότι μια γρήγορη εναλλαγή των φωτογραφιών δημιουργούσε την ψευδαίσθηση της κίνησης. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του κινηματογράφου!..
 •  Πότε έκλαιγε πραγματικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη στις ταινίες της;
  Πότε έκλαιγε πραγματικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη στις ταινίες της;
  Διαβάστε τι γράφει ο Αλέκος Σακελλάριος για την «εθνική μας σταρ» όταν γύριζαν την Ελληνική κινηματογραφική ταινία «Τα δόλωμα», που γνώρισε, όπως όλοι γνωρίζουν, μεγάλη εμπορική επιτυχία από το ελληνικό κοινό!...
 •  Τι μπορεί ν’ αποκαλύψει ο Κινηματογράφος;
  Τι μπορεί ν’ αποκαλύψει ο Κινηματογράφος;
  Διαβάστε μια σπουδαία τοποθέτηση του Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Μπουραζέλη για τις σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας αφού, όπως λέει, «το ζωντάνεμα της ιστορίας με τις τρέχουσες εικόνες αλλά και ο πλούτος περιεχομένου που μπορεί να αντλεί η έβδομη τέχνη από τα χρυσωρυχεία της ιστορίας είναι γνωστά και τιμημένα»!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών