Κατηγορίες

Διάστημα και Ελληνισμός!..

Διάστημα και Ελληνισμός!..

Άρθρα, μελέτες ή έρευνες που έγιναν, μέσα από πολύωρες συζητήσεις που κάναμε  με τον Νέστωρα της διαχρονικής ελληνικής σκέψης, Αλέξανδρο Λαγκαδά, ο οποίος ήθελε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε έναν εργάτη του πνεύματος, όπως ο Άγγελος Σακκέτος, που ήθελε να μάθει πολλά για το Διάστημα και αφιερώνει με συγκίνηση ειδική σελίδα στον δάσκαλο, μα πάνω απ' όλα στον άνθρωπο, Αλέξανδρο Λαγκαδά, που αγάπησε τόσο πολύ την Ελλάδα και τον Χριστό!..

 • Πού βρισκόταν το πρώτο αστεροσκοπείο του κόσμου;
  Πού βρισκόταν το πρώτο αστεροσκοπείο του κόσμου;
  Ο Ίππαρχος, που μπορεί να θεωρηθεί ο θεμελιωτής της αστρονομίας, εργαζόταν με αυστηρά επιστημονικό πνεύμα, στηρίζοντας τα συμπεράσματά του στην παρατήρηση, και είναι ο πρώτος που διαπίστωσε πως τα άστρα δεν είναι αιώνια, αλλά γεννιούνται και εξαφανίζονται στον ουρανό. Ο περίφημος κατάλογος των αστέρων, που συμπλήρωσε το 127 π.Χ., περιλαμβάνει στοιχεία για τα 1.039 λαπρότερα άστρα και σ' αυτόν στηρίχθηκαν οι κατάλογοι όλων των μεταγενέστερων αστρονόμων. Πού βρισκόταν, λοιπόν, το πρώτο αστεροσκοπείο όπου ο Ίππαρχος έκανε τις παρατηρήσεις του;
 • Πάμε να κάνουμε Χριστούγεννα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο;
  Πάμε να κάνουμε Χριστούγεννα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο;
  Το Πλανητάριο μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τα βάθη των ωκεανών ως τις εσχατιές του Σύμπαντος, και από το «κοντινό» παρελθόν ως το μακρινό μέλλον. Οι επισκέπτες του μπορούν να παρακολουθήσουν παρέα με τους φίλους και την οικογένειά τους μία, δύο ή και περισσότερες παραστάσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο.
 • Ποια πράγματα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πλανήτη μας;
  Ποια πράγματα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πλανήτη μας;
  Χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να συμφωνήσουν οι επιστήμονες ότι η Γη είναι σφαιρική. Μερικοί, όπως ο Ερατοσθένης, πίστευαν ότι η Γη είναι πράγματι σφαιρική, ενώ ο ίδιος επιστήμονας έκανε μια αρκετά καλή μέτρηση του μεγέθους του πλανήτη μας, το 250 π.Χ., χρησιμοποιώντας την διαφορά μήκους των σκιών πού ρίχνει ο Ήλιος στην Αλεξάνδρεια και σε ένα άλλο σημείο, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στο Ασσουάν!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 •  Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (2)
  Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (2)
  Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων με ανθρώπους, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αχανή διαστημικό χώρο, όπως αστρονόμοι ή ειδικοί ερευνητές, που θα δίνουν απαντήσεις βασισμένες στα επιστημονικά και όχι τα φανταστικά δεδομένα! Διαβάστε, για παράδειγμα, τι λέει ο αείμνηστος ερευνητής διαστημικών θεμάτων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, μέλος της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας, μέσα στο βιβλίο του: «Υπάρχει ζωή στο διάστημα;».
 • Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (1)
  Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (1)
  Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων με ανθρώπους, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αχανή διαστημικό χώρο, όπως αστρονόμοι ή ειδικοί ερευνητές, που θα δίνουν απαντήσεις βασισμένες στα επιστημονικά και όχι τα φανταστικά δεδομένα! Διαβάστε, για παράδειγμα, τι λέει ο αείμνηστος ερευνητής διαστημικών θεμάτων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, μέλος της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας, μέσα στο βιβλίο του: «Υπάρχει ζωή στο διάστημα;».
 • Άγνωστα στοιχεία για την οικουμενικότητα των Ελλήνων!..
  Άγνωστα στοιχεία για την οικουμενικότητα των Ελλήνων!..
  Διαβάστε την Εισαγωγή του έργου μας «Ο Παγκόσμιος Έλλην», για να δούμε πώς ο Έλληνας κατάφερε να κυριαρχήσει σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και να σφραγίσει ανεξίτηλα την σφραγίδα της προσωπικότητάς του σε κάθε μεριά της γης βαδίζοντας ολοταχώς όχι μόνον προς την κατάκτηση πάσης μορφής γνώσεως, αλλά και προς την κατάκτηση του απεράντου διαστήματος, αν σκεφθούμε τον ομογενή κοσμοναύτη μας Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο)!…
 • Αστροπύλη: Ένα παράθυρο στην άγνωστη γνώση!..
  Αστροπύλη: Ένα παράθυρο στην άγνωστη γνώση!..
  «Φύση αγαπά να κρύβεται» είχε πει ο μεγάλος προσωκρατικός φιλόσοφος Ηράκλειτος. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει και η Αστροπύλη στο Ίδρυμα Ευγενίδου και μαθαίνουμε κι εμείς κάποια πράγματα για τα αστρονομικά δεδομένα!...Κι όχι τίποτε άλλο αλλά κάποτε οι πατεράδες έλεγαν: «Οι ουρανοί είναι ελληνικοί»!...
 • «Μόνοι εν τω κόσμω εσμέν» ;
  «Μόνοι εν τω κόσμω εσμέν» ;
  Απαντήσεις στο βιβλίο του Ανρί Λοβενμπρούκ: «Η διαθήκη των αιώνων», όπου ο συγγραφέας αναπτύσσει περίεργες υπαρξιακές και πολιτικές θέσεις πέραν των όσων υποστηρίζει η Εκκλησία μας…
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών