Διάστημα και Ελληνισμός!..

Διάστημα και Ελληνισμός!..

Άρθρα, μελέτες ή έρευνες που έγιναν, μέσα από πολύωρες συζητήσεις που κάναμε  με τον Νέστορα της διαχρονικής ελληνικής σκέψης, Αλέξανδρο Λαγκαδά, ο οποίος ήθελε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε έναν εργάτη του πνεύματος, όπως ο Άγγελος Σακκέτος, που ήθελε να μάθει πολλά για το Διάστημα και αφιερώνει με συγκίνηση ειδική σελίδα στον δάσκαλο, μα πάνω απ' όλα στον άνθρωπο, Αλέξανδρο Λαγκαδά, που αγάπησε τόσο πολύ την Ελλάδα και τον Χριστό!..

 • Ποιο μήνυμα έστειλε ο άνθρωπος στο διάστημα;
  Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την ώρα πο ο άνθρωπος έστειλε στο Σύμπαν το Μήνυμα του Αρεσίμπο (44 χρόνια από την ιστορική μετάδοση του ραδιοσήματος στο διάστημα), ας δούμε με ποιον τρόπο ο άνθρωπος αποφάσισε να έρθει σε επαφή με το ενδεχόμενο υπάρξεως άλλου πολιτισμού στο διάστημα και έστειλε αυτό το μήνυμα, που η Google τιμά με το σημερινό λογότυπό της!
 • Πώς και γιατί ο διάσημος Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τιτώφ, είχε τιμήσει τον Άγγελο Σακκέτο!
  Ασφαλώς και ο γράφων αισθάνθηκε εξαιρετική την τιμή. Εκείνο, όμως, που διέλαθε της προσοχής πολλών δημοσιογράφων της εποχής εκείνης είναι το γεγονός ότι ένας διάσημος κοσμοναύτης, όπως ο Γκέρμαν Τιτόβ, αναγνώριζε επίσημα της Ελλάδα ως «Πατρίδα της Επιστήμης και της Αστροναυτικής»!
 • Πού βρισκόταν το πρώτο αστεροσκοπείο του κόσμου;
  Ο Ίππαρχος, που μπορεί να θεωρηθεί ο θεμελιωτής της αστρονομίας, εργαζόταν με αυστηρά επιστημονικό πνεύμα, στηρίζοντας τα συμπεράσματά του στην παρατήρηση, και είναι ο πρώτος που διαπίστωσε πως τα άστρα δεν είναι αιώνια, αλλά γεννιούνται και εξαφανίζονται στον ουρανό. Ο περίφημος κατάλογος των αστέρων, που συμπλήρωσε το 127 π.Χ., περιλαμβάνει στοιχεία για τα 1.039 λαπρότερα άστρα και σ' αυτόν στηρίχθηκαν οι κατάλογοι όλων των μεταγενέστερων αστρονόμων. Πού βρισκόταν, λοιπόν, το πρώτο αστεροσκοπείο όπου ο Ίππαρχος έκανε τις παρατηρήσεις του;
 • Πάμε να κάνουμε Χριστούγεννα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο;
  Το Πλανητάριο μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τα βάθη των ωκεανών ως τις εσχατιές του Σύμπαντος, και από το «κοντινό» παρελθόν ως το μακρινό μέλλον. Οι επισκέπτες του μπορούν να παρακολουθήσουν παρέα με τους φίλους και την οικογένειά τους μία, δύο ή και περισσότερες παραστάσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο.
 • Ποια πράγματα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πλανήτη μας;
  Χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να συμφωνήσουν οι επιστήμονες ότι η Γη είναι σφαιρική. Μερικοί, όπως ο Ερατοσθένης, πίστευαν ότι η Γη είναι πράγματι σφαιρική, ενώ ο ίδιος επιστήμονας έκανε μια αρκετά καλή μέτρηση του μεγέθους του πλανήτη μας, το 250 π.Χ., χρησιμοποιώντας την διαφορά μήκους των σκιών πού ρίχνει ο Ήλιος στην Αλεξάνδρεια και σε ένα άλλο σημείο, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στο Ασσουάν!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (2)
  Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων με ανθρώπους, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αχανή διαστημικό χώρο, όπως αστρονόμοι ή ειδικοί ερευνητές, που θα δίνουν απαντήσεις βασισμένες στα επιστημονικά και όχι τα φανταστικά δεδομένα! Διαβάστε, για παράδειγμα, τι λέει ο αείμνηστος ερευνητής διαστημικών θεμάτων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, μέλος της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας, μέσα στο βιβλίο του: «Υπάρχει ζωή στο διάστημα;».
 • Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (1)
  Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων με ανθρώπους, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αχανή διαστημικό χώρο, όπως αστρονόμοι ή ειδικοί ερευνητές, που θα δίνουν απαντήσεις βασισμένες στα επιστημονικά και όχι τα φανταστικά δεδομένα! Διαβάστε, για παράδειγμα, τι λέει ο αείμνηστος ερευνητής διαστημικών θεμάτων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, μέλος της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας, μέσα στο βιβλίο του: «Υπάρχει ζωή στο διάστημα;».
 • Άγνωστα στοιχεία για την οικουμενικότητα των Ελλήνων!..
  Διαβάστε την Εισαγωγή του έργου μας «Ο Παγκόσμιος Έλλην», για να δούμε πώς ο Έλληνας κατάφερε να κυριαρχήσει σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και να σφραγίσει ανεξίτηλα την σφραγίδα της προσωπικότητάς του σε κάθε μεριά της γης βαδίζοντας ολοταχώς όχι μόνον προς την κατάκτηση πάσης μορφής γνώσεως, αλλά και προς την κατάκτηση του απεράντου διαστήματος, αν σκεφθούμε τον ομογενή κοσμοναύτη μας Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο)!…
 • Αστροπύλη: Ένα παράθυρο στην άγνωστη γνώση!..
  «Φύση αγαπά να κρύβεται» είχε πει ο μεγάλος προσωκρατικός φιλόσοφος Ηράκλειτος. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει και η Αστροπύλη στο Ίδρυμα Ευγενίδου και μαθαίνουμε κι εμείς κάποια πράγματα για τα αστρονομικά δεδομένα!...Κι όχι τίποτε άλλο αλλά κάποτε οι πατεράδες έλεγαν: «Οι ουρανοί είναι ελληνικοί»!...
 • «Μόνοι εν τω κόσμω εσμέν» ;
  Απαντήσεις στο βιβλίο του Ανρί Λοβενμπρούκ: «Η διαθήκη των αιώνων», όπου ο συγγραφέας αναπτύσσει περίεργες υπαρξιακές και πολιτικές θέσεις πέραν των όσων υποστηρίζει η Εκκλησία μας…
 • Ποιος ήταν ο αστρονόμος που οι αρχές συνέλαβαν ως … κατάσκοπο;
  Δεν είναι μια απλή παραμυθένια ιστορία, αλλά ένα πραγματικό γεγονός! Διαβάστε πώς ένας διάσημος αστρονόμος το 1808, μόλις τερμάτισε τις μετρήσεις του, πιάστηκε από τους Ισπανούς ως κατάσκοπος, ενώ είχε αρχίσει ο γαλλοϊσπανικός πόλεμος! Ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες επέστρεψε στη Γαλλία το 1809 και εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας σε ηλικία 23 ετών σε αναγνώριση της εργασίας του!..
 • Στο διάστημα βρίσκεται, λοιπόν, ο πραγματικός … «Άρχοντας των δακτυλιδιών»;
  Μιλάμε, ασφαλώς, για μία εικόνα του Κρόνου, που προέρχεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Έχει επεξεργαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει ρεαλιστικά τα «σωστά» χρώματα του πλανήτη, ενώ οι διαφορετικές ζώνες χρώματος που παρατηρούνται οφείλονται στις υφιστάμενες διαφορές των νεφών, τα οποία καλύπτουν το δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος. [ΦΩΤΟΓΡ: NASA/ESA)]
 • Υπάρχουν, αλήθεια, εξωγήϊνοι;
  Διαβάστε τι λέει η Δέσποινα Κατσίδη, υποψηφία διδάκτωρ πανεπιστημίου, στον πρόλογο του βιβλίου μας: «Αγία Γραφή και Εξωγήϊνα Όντα: Η αλήθεια και τα παραμύθια», η οποία μεταξύ άλλων γράφει: "... σχετικές έρευνες που γίνονται από υπηρεσίες της ΝΑSΑ ή από πανεπιστημιακά εργαστήρια αστροφυσικής δεν αναζητούν περίεργα πράσινα ή άλλου χρώματος πλασματάκια. Τέτοιου είδους παρουσίες ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής ή κινηματογραφικής φαντασίας και μόνο"!..
 • Έχουμε λοιπόν και διακρίσεις για Έλληνες νέους στην αστρονομία;
  Να και κάτι ευχάριστο σε όλο αυτό μελαγχολικό τοπίο που ζούμε!.. Δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι μαθητές της ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, στην Κρακοβία της Πολωνίας! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..