Κατηγορίες

Η Ελλάδα που χάνεται...

Η Ελλάδα που χάνεται...

Άνθρωποι γραφικοί, που έβαλαν τη δική τους πινελιά στο ωραίο κάδρο της Ελλάδος και οι οποίοι χάθηκαν ή που εξαφανίζονται σιγά-σιγά μέσα στον χρόνο και τον χώρο, μαζί με το επάγγελμά τους, των οποίων οι νοσταλγικές αναμνήσεις έρχονται είτε μέσα από τα τραγούδια του ελληνικού λαού είτε μέσα από τα προσωπικά βιώματα ή θύμησες γεροντότερων ανθρώπων, που η ζωή τους άρχισε κι αυτή να τυλίγει πολύ γρήγορα το κουβάρι της!...

 • Ο ακονιστής!..
  Ο ακονιστής!..
  Ένα ποιητικό αφιέρωμα σε ένα παραδοσιακό επάγγελμα, όπως του ακονιστή, που χάθηκε κι αυτό μες την αντάρα την πολλή και την «κατάρα» της σύγχρονης εποχής, όπου οι άνθρωποι έχτισαν τα σπίτια τους τόσο κοντά, αλλά άφησαν τις καρδιές τους τόσο μακριά!...
 • Η Ελλάδα που χάνεται...
  Η Ελλάδα που χάνεται...
  Ακόμη κι ο θερισμός, που γινόταν στην ελληνική επαρχία, και ιδιαίτερα στον μεγάλο σιτοβολώνα, τη Θεσσαλία, σήμερα πάει να εκλείψει!.. Το ευλογημένο τρίπτυχο των προϊόντων του ελληνισμού: σίτος, οίνος και έλαιον, για λόγους ευρωπαϊκής (λέγε: συμφεροντολογική) πολιτικής, σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και ο ελληνικός λαός, για να μην πεινάσει, θα πρέπει να ξανασκεφτεί την καλλιέργεια των ευλογημένων αυτών προϊόντων. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, πώς ο θερισμός, για παράδειγμα, ήταν από τα χρόνια εκείνα μάθημα στα μαθητικά μας σχολεία!...
 • Η Ακρόπολη του παρελθόντος και η προσευχή του Ερνέστου Ρενάν!..
  Η Ακρόπολη του παρελθόντος και η προσευχή του Ερνέστου Ρενάν!..
  Επειδή οι εικόνες του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως για παράδειγμα τα πρόβατα που βοσκούσαν κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, ας θυμηθούμε ότι σ' εκείνο το μέρος κάποτε πέρασε η μορφή του Ερνέστου Ρενάν, η προσευχή του οποίου ίσως είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ!..
 • Μ’ ένα φυσερό στο χέρι για ν’ ανάψει το καμίνι…
  Μ’ ένα φυσερό στο χέρι για ν’ ανάψει το καμίνι…
  Διαβάστε ένα σύγχρονο ποιητικό αφιέρωμα σ’ ένα επάγγελμα, που χάνεται, όπως ο σιδεράς, τον οποίο στα παλιά χρόνια τον λέγαμε "γύφτο", επειδή ασχολείτο συνεχώς με χαλκώματα και άλλα σιδερικά, τα χέρια και το πρόσωπό του ήταν συνέχεια μαυρισμένα και μαυριδερά από την κάπνα της φωτιάς, αλλά που διέθετε πάντα μια καρδιά μικρού παιδιού!..
 • Ώστε είχαμε διακοσμήσει την πλατεία Ομονοίας με ... οκτώ αντί εννέα Μούσες;
  Ώστε είχαμε διακοσμήσει την πλατεία Ομονοίας με ... οκτώ αντί εννέα Μούσες;
  Διαβάστε πώς και γιατί μία εποχή στην πλατεία Ομονοίας, υπήρχαν τα αγάλματα οκτώ, αντί εννέα Μουσών, για να δεχτούν οι ιθύνοντες της εποχής εκείνης -και ιδίως ο δήμαρχος Κοτζιάς- τα ειρωνικά σχόλια ανθρώπων της εποχής, όπως αποκαλύπτει η εκλεκτή και πανέμορφη συνεργάτιδά μας, Μαρία Ψιλοπούλου!..
 • Πώς ήταν άραγε η Ομόνοια π. Μ. (= πρό Μεταναστών);
  Πώς ήταν άραγε η Ομόνοια π. Μ. (= πρό Μεταναστών);
  Διαβάστε ένα αφιέρωμα στην πιο ιστορική πλατεία των Ελλήνων, όπως είναι η πλατεία Ομονοίας, έτσι όπως ίσως την γνώρισαν οι παπούδες μας , ίσως την θυμούνται οι πατεράδες μας και ίσως να μη τη γνωρίσουν ποτέ οι νεότεροι Έλληνες!..
 • Ποιος θυμάται το «Ακταίον» στο Παλαιό Φάληρο;
  Ποιος θυμάται το «Ακταίον» στο Παλαιό Φάληρο;
  Όταν οι θύμησες και οι αναμνήσεις «σβήνουν» και μέσα στο μυαλό του ανθρώπου δεν στριφογυρίζουν πλέον εικόνες και παραστάσεις του παρελθόντος, ποιος θα θυμηθεί, για παράδειγμα, τι ήταν το «Ακταίον» και –ακόμη χειρότερα- ποιος ήταν ο αρχαίος μυθικός ήρωας Ακταίων; Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις...
 • Αθήνα διαμαντόπετρα, της γης το δαχτυλίδι!..
  Αθήνα διαμαντόπετρα, της γης το δαχτυλίδι!..
  Ας θυμηθούμε για λίγο την παλιά Αθήνα των περιηγητών και των στρατοκόπων, των κουρασμένων ταξιδιωτών και των ονειροπόλων, με οδηγό μας παλιές φωτογραφίες ή καρτ ποστάλ, όπου η πρωτεύουσα της Ελλάδος ήταν αυτή, που εξύμνησε με τόσο πάθος ο Κωστής Παλαμάς γράφοντας τον περίφημο εκείνο στίχο: «Αθήνα διαμαντόπετρα, της γης το δαχτυλίδι»!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών