Ελληνικός Χορός!..

Ελληνικός Χορός!..

Ο Ελληνικός Χορός μέσα από τις Ιέρειες της Τερψιχόρης, τους Μύστες και τις Μύστιδες του Ελληνικού Χορού, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, όπου Έλληνες και ιδιαίτερα οι  Ελληνίδες αποδεικνύουν ότι είναι γνήσια τέκνων των μεγάλων Ελληνίδων Μουσών της Αρχαιότητας! Είναι αυτές οι οποίες συνδύαζαν την ομορφιά του σώματος με την ομορφιά του πνεύματος, ενώ η αιώνια κίνησή τους μέσω του Χορού, μέσα στο χρόνο και το χώρο, θύμιζαν (και θυμίζουν ακόμη) το πώς αυτές οι Ιέρειες της Τερψιχόρης χορεύουν για τον Θεό κάτω από τ' άστρα!...

 • Ποιοι διέδωσαν στην Αργεντινή τον χορό του ταγκό;
  Το ταγκό, όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, είναι μουσική και χορός, που αποτελεί τη συνεισφορά της Αργεντινής στον παγκόσμιο πολιτισμό, μαζί βεβαίως με τους αστέρες της μπάλας, που αφθονούν στη χώρα των πάμπας και των γκάουτσος. Κι ενώ αυτά υποστηρίζουν οι διάφοροι ερευνητές, ας δούμε τι γράφει μια παλιά εφημερίδα για την προέλευση του ταγκό στην Αργεντινή!..
 • Ο Χορός των Ελλήνων!..
  Διαβάστε πώς βλέπει η σημερινή μαθητιώσα νεολαία τον ελληνικό χορό και πώς τον βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, πάντα μέσα από το οπτικό πρίσμα που βλέπουν οι σημερινοί μας νέοι, κάνοντας μάλιστα και σχετικές εργασίες!... «Είναι µία µορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης κατά την οποία ο άνθρωπος – όπως λένε- δίνει το σώµα αλλά και το πνεύµα του. Ακόµη είναι ένα µέσο εξωτερίκευσης συναισθηµάτων το οποίο προσφέρει απόλυτη ισορροπία και διέξοδο από την καθηµερινή ρουτίνα και το στρες. Είναι µια δραστηριότητα που προάγει την οµαδικότητα και τη χαρά της επικοινωνίας καθώς οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και ενισχύουν την κοινωνικότητάς τους. Μέσα από αυτόν οι χορευτές εκφράζουν συναισθήµατα όπως χαρά, λύπη και αγάπη ενώ εκτονώνονται και νιώθουν ελευθερία. Είναι µια απόδραση από τον υπόλοιπο κόσµο»!..
 • Ελληνικής προέλευσης ο αμανές και το τσιφτετέλι;
  Ο Ελληνικός λαός αναγνώρισε στο είδος αυτό όχι μόνο τη Βυζαντινή συνέχεια αλλά και την απαρχή των ασμάτων των αρχαίων ραψωδών που με την ίδια ακριβώς φόρτιση ξεκίναγαν την απαγγελία των Ομηρικών περικοπών στα διάφορα συμπόσια, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αμανετζήδες να δημιουργήσουν ένα ελαφρύτερο είδος αμανέ, λιγότερο βαρύ και μονότονο και περισσότερο ευπρεπές και εύηχο αντικαθιστώντας το κλαυθμηρό ύφος με υμνωδικά στοιχεία. Διαβάστε τι αποκαλύπτουν ειδικοί ερευνητές επί του θέματος αυτού - και όχι μόνον!..
 • Τι έγινε στο 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών;
  Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός που ενώνει την Ποντιακή Νεολαία απ' άκρου εις άκρον της Ελληνικής Επικράτειας, από τον Έβρο έως τη Φλώρινα και από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, την Αθήνα εις την Κρήτη, την Κω και τη Ρόδο, αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού! Διαβάστε τι αποκαλύπτει η δημοφιλής πλέον πατριωτική σελίδα: epontos.blogspot.gr
 • Το Δελτίο Χορού της «Δόρας Στράτου»!..
  Φαίνεται ότι τα Σεμινάρια Χορού που γίνονται στο ιστορικό και παραδοσιακό πλέον Θέατρο της Δόρας Στράτου σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες!.. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι μας αποστέλλει συνεχώς Δελτία Τύπου, για τα δρώμενα στον χορό, όπως το παρακάτω κείμενο. Διαβάστε το!...
 • Το θέατρο «Δώρα Στράτου» στις πολιτιστικές επάλξεις!...
  Διαβάστε τι αναφέρει ένα Δελτίο Χορού για τον Φεβρουάριο 2012, έτσι όπως ακριβώς μάς το έστειλαν από το παραδοσιακό θέατρο της «Δώρας Στράτου», ένα θέατρο το οποίο αποθεώνει το χορό και επισφραγίζει με την δική του την πολιτισμική μας ανέλιξη μέσα από το «ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού»!..
 • Δημήτρης Παλαιολόγου: Ένας καλλιτέχνης που μας έρχεται από το μέλλον!..
  Πολλές φορές όταν βλέπουμε έναν καλλιτέχνη να χορεύει και να τραγουδά, μας συγκινεί πολύ η προσπάθειά του, αφού η επικοινωνία του με τον κόσμο (εσωτερικό και εξωτερικό) έρχεται με τις δικές του εκφραστικές κινήσεις, να μάς προσφέρει ένα θέαμα, που είναι μια κατάθεση της δικής του καρδιάς και ψυχής!.. Είναι μια προσφορά στον άνθρωπο, όπως ακριβώς οι μέλισσες την ώρα που δημιουργούν με τις δικές τους θεϊκές κινήσεις και τον δικό τους ρυθμικό τρόπο τις κηρήθρες με το μέλι!..
 • Αργυρώ Καραθανάση: Ο θηλυκός Προμηθέας της φωτιάς!..
  Σαν άλλος θηλυκός Προμηθέας, που φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, "το φως το της γνώσεως" και του νου, η πανέμορφη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και «ιέρεια του χορού», Αργυρώ Καραθανάση, μας θυμίζει σκηνές και παραστάσεις που κουβαλάμε επί αιώνες τώρα μέσα στο κύτταρό μας, το DNA μας!..
 • Από τις χορεύτριες των Δελφών στις χορεύτριες των Αθηνών!..
  Αναμφίβολα ο χορός είναι μία από τις ομορφότερες τέχνες και δεν είναι τυχαίο ότι «θεοποιήθηκε» από τον θρυλική Μούσα Τερψιχόρη! Αυτός και ο λόγος που οι αρχαίοι θεωρούσαν ως θείο χάρισμα τη ρυθμική κίνηση ενός πλαστικού σώματος. Ο χορός μαζί με τη μουσική και την ποίηση ήταν γνώρισμα καλλιέργειας και μόρφωσης!..
 • Ευτυχώς που υπάρχει και το ζωντανό μουσείο ελληνικού χορού!..
  Πάλι καλά που υπάρχει και το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», που μας συγκινεί και κάνει την ψυχή μας να ίπταται σε χώρους μαγικούς και εξαίσιους, αφού η μεγάλη εκείνη μύστιδα του ελληνικού χορού, Δόρα Στράτου, άφησε ως παρακαταθήκη στις νέες γενεές των Ελλήνων, το ίδιο το Θέατρό της!
 • Άλλο «Ιέρειες του Χορού» και άλλο «Θούριοι» του Ρήγα!
  Αυτή η Χώρα, δεν γέννησε μονάχα σοφούς και επιστήμονες, προφήτες και οραματιστές, μάρτυρες και ήρωες, που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας, αλλά και τις πάσης φύσεως παραλιακές πίστες ή τα πάσης φύσεως Ωδεία και Σχολές Χορού, που αρχίζουν από την Κρήτη, περνούν στην Πελοπόννησο, ταξιδεύουν στην Θεσσαλία και καταλήγουν στην Ήπειρο, την Μακεδονία την Θράκη και τα νησιά!.. Εκεί που άκουγες παντού Θούριους και Τραγούδια ή Χορούς!.. Κάπως έτσι άρχισε κι ο Ρήγας Φεραίος χορεύοντας πρώτος τον «Θούριό» του για να ετοιμάσει την Επανάσταση!..
 • «Το κέντρο της σκηνής είναι όπου βρίσκομαι εγώ», έλεγε η Μάρθα Γκράχαμ;
  Έχουν περάσει ήδη 117 χρόνια από τη γέννηση το «ιερού τέρατος» της Χορευτικής Τέχνης, Μάρθας Γκράχαμ, αλλά σε τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλές Ελληνίδες χορεύτριες, αν δούμε την ειδική εκπομπή του Αντέννα: «Dancing with the stars»!..