Κατηγορίες

Ελληνικό Τραγούδι

Ελληνικό Τραγούδι

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες, Συνεντεύξεις και Αποκαλύψεις με Έλληνες τραγουδιστές, που άφησαν εποχή στο πέρασμά τους, αρχής γινομένης με το Δημοτικό τραγούδι και περνώντας από όλα τα στάδια της διαχρονικής διαδρομής του, όπως είναι το Λαϊκό, το Ελαφρο-λαϊκό και το Σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί μέσα στη ελληνική λαϊκή συνείδηση!..

 • Το Τραγούδι και η Εθνική Ψυχή!..
  Το Τραγούδι και η Εθνική Ψυχή!..
  «Οι Μοίρες ακούραστες, αιώνες τώρα, κυβερνούν και διαφεντεύουν τις τύχες των ανθρώπων της Ελλάδας. Οι Νεράιδες, τα Στοιχειά των πηγαδιών και των ποταμιών, τ'Αερικά των λαγκαδιών και των βουνών, ο δράκος, οι Βρυκόλακες, οι Μάγισες, παραστέκουν στη ζωή του λαού μας και γοητεύουν το πνεύμα του, παρόμοια ή απαράλλαχτα, όπως οι ίδιες ή ανάλογες υπερφυσικές δυνάμεις τον παλιόν καιρό, οι Νηρηίδες, οι Αμαδρυάδες, οι Σάτυροι.» (Άγης Θέρος)
 • «Ελπίζει ακόμα στους ανθρώπους ο Θεός»!..
  «Ελπίζει ακόμα στους ανθρώπους ο Θεός»!..
  Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Στέλλα Μπεζαντάκου, κάποια στιγμή, αφήνοντας πίσω της τον απόηχο των χιλιάδων χειροκροτημάτων και τις ζωηρές επευφημίες, από τους χιλιάδες θαυμαστές της (μια μέρα δήλωσε πως σε καθημερινή βάση ο κόσμος έκανε ουρά δεκάδων μέτρων στα καμαρίνια της για να τη δει και να πάρει ένα αυτόγραφο), σκέφτηκε ότι η ζωή κρύβει και άλλες χάρες. Διότι η ζωή δεν είναι μονάχα φώτα λαμπερά, χρυσόσκονη και μουσική μυσταγωγία. Πως η μυστηριακή χριστιανική ζωή, για παράδειγμα, επιφυλάσσει στον άνθρωπο μια άλλη χαρμόσυνη νότα, αφού ο κόσμος αυτός τουλάχιστον εξυψώνει τον άνθρωπο και δεν επιχειρεί να τον ισοπεδώσει με άλλες τραυματικές εμπειρίες!
 • Λάκης Χαλκιάς: Ο τραγουδιστής του λαού!..
  Λάκης Χαλκιάς: Ο τραγουδιστής του λαού!..
  Το ξέρω!.. Οι φίλοι αναγνώστες και αναγνώστριες αυτής της σελίδας θα εντυπωσιαστούν από τις πολυσχιδείς καλλιτεχνικές δραστηριότητες ενός ανθρώπου, σαν τον Λάκη Χαλκιά, που όταν τον πρωτάκουσα άφησα τα δάκρυά μου να πέφτουν σαν βροχή!.. Κάθε στίχος που ερμήνευε ήταν σαν να έβλεπα στα μάτια τον δακρυσμένο Έλληνα, που έφυγε για την ξενιτιά αφήνοντας πίσω του οικογένεια και παιδιά με την ελπίδα να βγάλει χρήματα και να γυρίσει πίσω!.. Αυτός ο Έλληνας που σαν άλλος Οδυσσέας ήθελε να δει νοσταλγικά τον καπνό να βγαίνει από το τζάκι του σπιτιού του κι από κει και πέρα ας τον παρέσυρε η μοίρα στο πεπρωμένο του!..
 • Τα νεότερα ελληνικά μουσικά ρεύματα και οι κύριοι εκφραστές τους!..
  Τα νεότερα ελληνικά μουσικά ρεύματα και οι κύριοι εκφραστές τους!..
  Μπορεί –και είναι αλήθεια- η καταγωγική περιοχή της αρχαίας ελληνικής ποίησης να βρίσκεται στις θρησκευτικές τελετουργίες, ωστόσο, παρακολουθώντας τούς σημερινούς εκφραστές των νεότερων ελληνικών μουσικών ρευμάτων, από Ελληνίδες και Έλληνες καλλιτέχνες, δεν μπορείς παρά να κάνεις πολλούς μουσικούς συνειρμούς, που σε οδηγούν νοσταλγικά από το χθες στο σήμερα!..
 •  Η νύχτα των επίγειων αγγέλων!..
  Η νύχτα των επίγειων αγγέλων!..
  Μια κατάθεση καρδιάς και ψυχής!.. Ένας απόηχος πολλών και ποικίλων συναισθηματικών κραδασμών στο άκουσμα μιας γνήσιας ελληνικής λαϊκής φωνής!.. Μιας γυναικείας φωνής!.. Ήταν κι αυτή η ρημάδα η ξαστεριά τόσο φωτεινή, που νόμιζες ότι η φωνή αυτή έκανε τους δικούς της κραδασμούς στα άστρα, καθώς τα ασπάζονταν όλη τη νύχτα οι επίγειοι άγγελοι!.. Βάσω Χατζή, για σένα αυτός ο λόγος!...
 • «Ήτανε Φθινόπωρο και τα φύλλα πέφτανε…»
  «Ήτανε Φθινόπωρο και τα φύλλα πέφτανε…»
  «Ήτανε Φθινόπωρο και τα φύλλα πέφτανε, και ένα αγέρι φύσαγε κάπως δυνατό, ήτανε Φθινόπωρο και τα μαύρα σύννεφα, χάιδευαν παράξενα το Λυκαβηττό»!.. Αυτό τραγουδούσε μεταξύ τόσων και τόσων μεγάλων τραγουδιών η θρυλική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Πόλυ Πάνου, που σήμερα μας αποχαιρέτησε με την μελωδική της φωνή για να τραγουδάει πλέον στον ουρανό μαζί με τους αγγέλους!...
 •  Ποιος θυμάται το … «τάκα-τάκα»;
  Ποιος θυμάται το … «τάκα-τάκα»;
  Ένα παιχνίδι του χεριού, το οποίο είχε ένα σχοινάκι στα άκρα του οποίου ήσαν δύο μεγάλες χάντρες σαν μπίλιες και όλοι σχεδόν οι Αθηναίοι έπαιζαν μ’ αυτό κάνοντας … «τάκα-τάκα»!.. Πιάνοντας, λοιπόν, τον παλμό αυτό της εποχής ο γνωστός και πολυτάλαντος τραγουδιστής, Τέρης Χρυσός, το έκανε τραγούδι και από τότε έγινε το «κοινό άσμα» όλων των Ελλήνων!...
 • Στέλλα Γκρέκα: Η μυστηριώδης ζωή μιας υπέροχης καλλιτέχνιδας!..
  Στέλλα Γκρέκα: Η μυστηριώδης ζωή μιας υπέροχης καλλιτέχνιδας!..
  Λένε πως η Στέλλα Γκρέκα υπήρξε για ένα μικρό διάστημα η αγαπημένη τραγουδίστρια των αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών. Πως τόσο η ημερομηνία όσο και ο τόπος γεννήσεως της πανέμορφης τραγουδίστριας παραμένουν άγνωστα, καθώς δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά. Η εξομολόγηση του αδελφού της και επιστήθιου φίλου του γράφοντος Αλέξανδρου Λαγκαδά για την Στέλλα Γκρέκα!...
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών