Ελληνικό Τραγούδι

Ελληνικό Τραγούδι

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες, Συνεντεύξεις και Αποκαλύψεις με Έλληνες τραγουδιστές, που άφησαν εποχή στο πέρασμά τους, αρχής γινομένης με το Δημοτικό τραγούδι και περνώντας από όλα τα στάδια της διαχρονικής διαδρομής του, όπως είναι το Λαϊκό, το Ελαφρο-λαϊκό και το Σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί μέσα στη ελληνική λαϊκή συνείδηση!..

 • Πού να’ ναι εκείνος ο μπεκρής…
  Ένα μικρό αφιέρωμα, μέσα απ’ τους στίχους των τραγουδιών, για τους γραφικούς μπεκρήδες, που η παρουσία τους στα καπηλειά και τις ταβέρνες έδινε μια άλλη διάσταση στην ανθρωπιά, που σήμερα όλοι ψάχνουμε να βρούμε!..
 • Οι Μουσικοί Συνθέτες μας και ο Χριστός!..
  Επειδή αύριο είναι της Αναλήψεως και σήμερα η τελευταία αναστάσιμη ημέρα, όπου η Εκκλησία μας ψάλλει για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη», ας δούμε ένα μικρό απάνθισμα λαϊκών τραγουδιών από διάφορους Έλληνες μουσικούς συνθέτες οι οποίοι μελοποίησαν τραγούδια στιχουργών, που αναφέρονται στη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όπως είναι το Πάσχα ή τον ίδιο τον Χριστό!..
 • «Άγιες Γραφές»: Η καλλιτεχνική απόδοση των κειμένων της Καινής Διαθήκης!..
  Ένα εκπληκτικό έργο του δημοφιλούς Έλληνα καλιτέχνη, Πέτρου Γαϊτάνου, ο οποίος ταξίδεψε, σε όλο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προσκύνησε, μελέτησε και φωτογράφισε επί τόπου με το φακό του όλα τα μέρη που έζησε ο Θεάνθρωπος! Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφεται η Καινή Διαθήκη σε ηχητική μορφή, σκηνοθετημένη και δοσμένη σαν ένα ενιαίο έργο, ενώ ο καλλιτέχνης που αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής και της δημιουργίας, επιμελείται την παραγωγή, τη μελέτη των κειμένων, διασκευάζει, κάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και αφηγείται ως γενικός αφηγητής τα αιώνια κείμενα, ενώ ψάλλει – ερμηνεύει τους συγκλονιστικούς ύμνους των σημαντικότερων γεγονότων!...
 • Βασίλης Τερλέγκας: Το αηδόνι του Ελληνισμού!..
  Μια κατάθεση ψυχής και καρδιάς για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στο Πεύκο Καλαβρύτων, ανατράφηκε με όλα εκείνα τα νάματα και τις εθνικοθρησκευτικές παραδόσεις της φυλής μας, που δεν διστάζει να διακηρύξει την πίστη του στον Χριστό και που όλα τα τραγούδια του πλημμυρίζουν την ψυχή χιλιάδων Ελλήνων, αφού μέσα σ’ αυτά αντικρίζουν την ίδια την ελληνική ψυχή τους!... Διαβάστε μια λογοτεχνική προσέγγιση στον μεγάλο Έλληνα ερμηνευτή, το καμάρι του Μοριά μας, από τον Άγγελο Παν. Σακκέτο!..
 • Προφητικό το τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου με τον σταυρό στο λαιμό;
  Η διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Έλενα Παπαρίζου, που έκανε υπερήφανους τους Έλληνες στη «Γιουροβίζον 2005» με την κατάκτηση της πρώτης νίκης, στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου ο Ελληνισμός αισθάνθηκε την δική του (καλλιτεχνική, αν θέλετε) ανάταση, είπε ένα τραγούδι που ίσως (λέμε: ίσως) είναι προφητικό και πολύ περίεργο!
 • Κατερίνα Γαλανοπούλου: Το Αηδόνι της Νύχτας!..
  Ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα εξαιρετικό ταλέντο, την πανέμορφη κι αστραφτερή Ελληνίδα τραγουδίστρια, Κατερίνα Γαλανοπούλου, μία κοπέλα που όταν τραγουδάει ξενυχτάει τ’ αστέρια, που κοιμούνται κι αυτά μαζί της καθώς η νυχτερινή Αθήνα παραδίδεται νωχελικά στις αγκάλες του Μορφέως!...
 • Αγοράζω παλιά!..
  Για όσους είναι ρομαντικοί και ίσως-ίσως προφητικοί, ας διαβάσουμε ή ας ακούσουμε ένα τραγούδι, που είχε τραγουδήσει τη δεκαετία του ‘60 ο Λάκης Τζορντανέλι (το πραγματικό του όνομα είναι Εμμανουήλ Ιορδανόπουλος), που είναι τόσο επίκαιρο στις ημέρες που ζούμε με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και κάποιοι κύριοι, σαν παλιατζήδες, ήρθαν ν’ αγοράσουν την πατρίδα μας «όσο κι όσο»!..
 • Σταύρος Φωτιάδης: Ο τραγουδιστής που τραγουδάει για τ’ άστρα!...
  Υπάρχουν Έλληνες τραγουδιστές οι οποίοι έχουν έναν δικό τους τρόπο να σε μαγεύουν κα να σε προσελκύουν. Κι αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από τη σαγήνη της φωνής τους!.. Ένας εξ αυτών και ο Σταύρος Φωτιάδης που όπως λένε πολλοί φίλοι του, όταν τραγουδάει αργά τη νύχτα «μεθάει» τ’ άστρα με τη φωνή του!... Διαβάστε μια προσωπική εμπειρία από αυτές που γράφει η ζωή και μοιάζει σαν πραγματικό παραμύθι!...
 • Μολυβένια στρατιωτάκια…
  Μας πετάξαν τα γραφτά μας και «καθάρισε» η φωλιά μας, δίχως πένα και μελάνη πώς θα βγει η ζωή, παιδιά; Άλλος πια στα «γκρίκλις» γράφει, άλλος στα λατινικά, και δεν βρέθηκε κανένας να μιλάει ελληνικά!..
 • Κατέβα, Θεέ μου, χαμηλά …
  Μια εικονική παράσταση ενός ανθρώπου που ακούει το τραγούδι της Πάολας Φωκά: «Κατέβα, Θεέ μου, χαμηλά» και το βλέπει από την βαθιά ανθρώπινη πλευρά, όπως ακριβώς θέλει να βλέπει τις εικόνες της ψυχής του ένας άνθρωπος που μπορεί να πληγώθηκε αισθηματικά, αλλά που ζητάει την από Θεού βοήθεια έστω και αν κάποιοι νομίζουν ότι η οδός αυτή προς αναζήτηση του Θεού -και ιδίως από μια γυναίκα- είναι «λανθάνουσα»!.. Λέει το ευαγγέλιο: «Γύναι, τι κλαίεις; λέγει αυτοίς· Ότι ήραν τον Κύριόν μου, και ουκ οίδα που έθηκαν αυτόν. και ταύτα ειπούσα εστράφη εις τα οπίσω, και θεωρεί τον Ιησούν εστώτα, και ουκ ήδει ότι Ιησούς εστι» (Ιω. 20. 13-14) !..
 • Πόσα τραγούδια έψαλε ο ελληνικός λαός μόνον για τον Κατσαντώνη;
  Μπορεί κάποιοι να θέλουν να διαγράψουν την Ελληνική Ιστορία από τα σχολικά βιβλία, όμως οι Έλληνες βίωσαν πολλά και συγκλονιστικά πράγματα μέχρι να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη!. Μια ελευθερία που απέκτησαν με αίμα και θυσίες!..Διαβάστε πώς η ελληνική μούσα εξύμνησε τα κατορθώματα του θρυλικού ήρωα Κατσαντώνη μέσα από τα δημοτικά τρογούδια, που έψαλε ο λαός στους ήρωές του!..
 • Έχει μέλλον το ελληνικό τραγούδι;
  Αν η ελληνική γλώσσα συνεχίσει να υπάρχει, ασφαλώς και θα υπάρχει ελληνικό τραγούδι. Όσο όμως η γλώσσα των Ελλήνων δέχεται επιθέσεις από ξενικά στοιχεία, αναντίρρητα και το ελληνικό τραγούδι θα «τραυματιστεί» σοβαρά. Ωστόσο, όμως, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις πολλών Ελλήνων τραγουδιστών που υπερασπίζονται το ελληνικό τραγούδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χριστίνα Δελλή!..
 • Αν ξανακατεβείς, Χριστέ, στη γη!..
  «Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη μας, δεν πρόκειται κανείς να σε σταυρώσει. Δε θα φορέσεις πια αγκάθινο στεφάνι, ούτε χολή κανένας θα σου δώσει. Είμαστε πια πολιτισμένοι, πάλιωσε πια ο Γολγοθάς, έχουμε θάλαμο αερίων, θα σε τελειώσουμε μεμιάς!...»
 • Τι είχε τραγουδήσει ο Στέλιος Καζατζίδης για την Κύπρο;
  Ας ανατρέξουμε για λίγο στην παλιά ελληνική δισκογραφία. Κάπου εκεί θα βρούμε ένα τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη με τίτλο: «Η Κύπρος είναι ελληνική»!.. Κι όμως!.. Η «θολοκουλτούρα» της εποχής το είχε σχεδόν εξαφανίσει!.. Διαβάστε τους στίχους του Κώστα Βίρβου, που ερμήνευσε ο αλησμόνητος τραγουδιστής!..