Ελληνικό Τραγούδι

Ελληνικό Τραγούδι

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες, Συνεντεύξεις και Αποκαλύψεις με Έλληνες τραγουδιστές, που άφησαν εποχή στο πέρασμά τους, αρχής γινομένης με το Δημοτικό τραγούδι και περνώντας από όλα τα στάδια της διαχρονικής διαδρομής του, όπως είναι το Λαϊκό, το Ελαφρο-λαϊκό και το Σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί μέσα στη ελληνική λαϊκή συνείδηση!..

 • Δεν κατάλαβα; Ακόμη και οι Μπιτλς πήγαιναν στην ... Αράχωβα;
  Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι τα περίφημα "Σκαθάρια" θα πηγαίνανε στην Αράχωβα και θα φωτογραφίζονταν μαζί με διάφορους παραδοσιακούς μουσικούς της περιοχής, αφού τους είχε γοητεύσει η μουσική τους; Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα "Το Βήμα" της Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου 2009 με αφορμή μια Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, όπου τα ελληνικά 60s «ζωντάνεψαν» ξανά!..
 • Λάλα το, ρε Θανάση!..
  Λένε πως το τραγούδι ξεσηκώνει τον άνθρωπο και του αλλάζει το ριζικό του όταν ο άνθρωπος πιστέψει στη δύναμή του!.. Μοιάζει σαν τον Ζήθο, ένα από τα δίδυμα παιδιά της Αντιόπης και του Δία ή του Εποπέα, που μεγάλωσαν στον Κιθαιρώνα αναθρεμμένα από κάποιο βοσκό και που βοήθησε να ανεγερθούν τα τείχη των Θηβών: Με τη μεγάλη του δύναμη μετέφερε στους ώμους του βράχους από τα γειτονικά βουνά, οι οποίοι, με τις θείες μελωδίες της λύρας τού αδελφού του Αμφίονα, ανέβαιναν μόνοι τους και οικοδομούσαν τα τείχη της πόλης!...
 • Ποιος μεγάλος τραγουδιστής είχε την υπερηφάνεια να τραγουδήσει: «Έλληνας γνήσιος»;
  Κι όμως!.. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης!.. Πρόκειται για τον αδάμαντα της ελληνικής δισκογραφίας και της ελληνικής μουσικής, τον άρχοντα του ελληνικού τραγουδιού, Κώστα Σμοκοβίτη, του οποίου τα τραγούδια αποτελούν πλέον για τον τόπο μας πολιτισμική παρακαταθήκη!..
 • Ρίτα Αμπατζή: Το θεόσταλτο αηδόνι του περασμένου αιώνα!..
  Ένα μικρό αφιέρωμα σε μία από τις πιο καλλικέλαδες Ελληνίδες τραγουδίστριες, όπως ήταν η θεϊκή Ρίτα Αμπατζή, η οποία όταν τραγουδούσε με τον ανεπανάληπτο οργανοπαίχτη στο κλαρίνο, Κώστα Γιαούζο, άφηνε μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές μεγαλείου στον παραδοσιακό χώρο της ελληνικής μουσικής!.. Και όχι μόνο!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Αντίο, βεδουίνε!..
  Μετά την ενορχηστρωμένη επίθεση των νατοϊκών δυνάμεων κατά του βεδουίνου Μουαμάρ Καντάφι, όπου οι πρώην φίλοι έγιναν εχθροί και τον εγκαταλείπουν πλέον οι πάντες γύρω του, θα αφιερώσουμε το τραγούδι «Κεμάλ» του Νίκου Γκάτσου στους κάθε λογής «βεδουίνους» της γύρω περιοχής (Υεμένης, Αιγύπτου, Λιβύης και Συρίας), γιατί το όνειρό τους να αλλάξουν τον κόσμο, γίνεται με δημοκρατικό τρόπο και όχι με όλα αυτά τα θλιβερά, που είδαμε τελευταία!..