Τα Άγνωστα Χειρόγραφα

Τα Άγνωστα Χειρόγραφα

Μια μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, που συνεχίζεται ακόμη, για άγνωστα και λησμονημένα στο ευρύ κοινό χειρόγραφα ή έργα, τα οποία βρίσκονται στα «συρτάρια της γης» και τα οποίοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πιο ευρεία ενημέρωση του ελληνικού κοινού, το οποίο δικαιούται να γνωρίζει τον πνευματικό θησαυρό των πατεράδων του ή την πνευματική κληρονομιά του!.. 

 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (20)
  Ποιο ήταν αλήθεια το Χρονικό, που το κείμενο του, χαραγμένο σε μάρμαρο και εκτεθειμένο δημόσια σαν επιγραφή, βρέθηκε σε δύο μεγάλα κομμάτια, το 1627 το ένα, το 1897 το άλλο; Το ένα βρίσκεται στην Οξφόρδη, ενώ το άλ­λο φυλάσσεται στο μουσείο της Πάρου;
 • Ποιο ήταν το χαμένο χειρόγραφο του Αθήναιου του Ναυκρατίτη;
  Τον ξέρουμε. Και τον γνωρίζουμε από το περίφημο έργο του «Δειπνοσοφισταί». Πρόκειται, ασφαλώς, για τον Αθήναιο τον Ναυκρατίτη, ο οποίος, πέραν του «Συμποσίου Φιλοσόφων» (αυτός είναι ο τίτλος των «Δειπνοσοφιστών»), έγραψε και ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο που χάθηκε. Αλήθεια, ποιο ήταν αυτό το έργο και τι άλλο μπορούμε να μάθουμε για τον Αθήναιο;
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (19)
  Τι να λένε άραγε ορισμένα αρχαία χειρόγραφα παραδόξων θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, ένα ανώνυμο αρχαίο ελληνικό σύγγραμ­μα, που μιλάει για περίεργα και θαυμαστά πράγματα, τα οποία σχετίζονται με πηγές και νερά; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (18)
  Τι είναι –άραγε- ο Bυζαντινός κώδικας Venetus A ο οποίος χρονολογείται στον 10ο αιώνα και βρίσκεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, ως δωρεά του Καρδιναλίου Βησσαρίωνα τον 15ο αιώνα; Το χειρόγραφο αυτό διασώζει το αρχαιότερο υφιστάμενο κείμενο της Ιλιάδας, μαζί με πολύτιμα σχόλια αρχαίων και βυζαντινών φιλολόγων!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (17)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, τι ήσαν τα «Ορφικά», μια συνολική ονομασία για ό,τι απόμεινε από τα θεογονικού-κοσμογονικού περιεχομένου ποιήματα που κυκλοφορούσαν με το όνομα του Ορφέα. Μέσα σ' αυτά περιέχονται οι διδασκαλίες που ήταν κοινές σε μια ευρεία ένωση θρησκευ­τικών αιρέσεων («ορφισμός»).
 • Η άγνωστη πνευματική κηρήθρα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας!..
  Η αρχαία ελληνική γραμματεία δεν περιορίζεται μόνο στην πνευματική κηρήθρα που μας άφησε ο Όμηρος, ο Πλάτων ή ο Θουκυδίδης. Το μεγαλύτερο μέρος των σωζόμενων γραπτών θησαυρών παραμένει στο σκοτάδι. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο, που είχε δημοσιευθεί το 2003 στην ιστορική εφημερίδα «Απογευματινή»!...
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (16)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, τι ήσαν οι Ομηρικοί Ύμνοι, που εν πρόκειται ούτε για ποιήματα του Ομήρου ούτε για ύμνους με τη στενότερη σημασία της λέξης (για λατρευτικά δηλαδή τραγούδια), αλλά για ποιή­ματα που μιλούν για θεούς ή απευθύνονται σε θεούς!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (15)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, α) για ένα Έπος, στο οποίο ο μύθος των Αργοναυτών παίζει έναν μεγάλο, όχι όμως τον μοναδικό ρόλο, β) ονόματα συγγραφέων που αναγράφονται σε ένα εγχειρίδιο αστρολογίας, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για πλαστά ονόματα, δ) την παλιότερη ίσως ελληνιστική μυθιστορηματική σύνθεση, από την οποία έχουμε δύο παπυρικά αποσπάσματα (αρ. 2041-2 Ρack, γραμμένα τον 1ο αι. μ.Χ.) και τόσα άλλα άγνωστα έργα της ελληνικής αρχαιότητας!...
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (14)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, για το έργο "Μαργαρίτης" ("ο χαζός"), πρόσωπο (και τίτλος) ενός κωμικού έπους, ή μάλλον ενός σκωπτικού-σατιρικού ποιήματος, από το οποίο μας σώθηκαν μόνο αποσπάσματα και το οποίο λανθασμένα αποδόθηκε στον Όμηρο, τα "Μελαμπόδεια", η "Μεμνονίς" και η "Μινυάς", ένα έργο που περιγράφει την καταστροφή του Ορχομενού, της πόλης των Μινυών, από τον Ηρακλή, αλλά η ελλιπέστατη κατάσταση της αποσπασματικής παράδοσης δεν μας επιτρέπει να το γνωρίσουμε καθαρότερα!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (13)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, τι ήσαν τα «Κύπρια», ένα από τα έπη του Επικού κύκλου, που σε 11 βιβλία περιέγραφε τα πριν από την ομηρική Ιλιάδα γεγονότα (Προομηρικά), το «Λεξικό του Κυρίλλου», τα «Λιθικά» ή ο «Λούκιος από την Πάτρα». Είναι ο ήρωας, ίσως, όμως και ο συγγραφέας ενός χαμένου μυθιστο­ρήματος με τον τίτλο Μεταμορφώσεις, που περιέγραφε τις περιπέτειες του νεαρού Λουκίου, που με μαγικό τρόπο μεταμορφώνεται σε γαϊδούρι (γι’ αυτό λέγεται και «μυθιστόρημα του γαϊδά­ρου»)
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (12)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, τι ήσαν οι «Εφημερίδες», το επίσημο διοικητικό και πολεμικό ημερολόγιο που καταγραφόταν στο επιτελικό γραφείο του Μ. Αλεξάνδρου, η «Θηβαΐς», το επικό ποίημα 7000 στίχων (κατά την παράδοση), που πραγματευόταν την ιστορία των γιων του Οιδίποδα και των Εφτά αρχηγών και άλλα άγνωστα έργα.
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (11)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, τι είναι τα Ερμητικά συγγράμματα, μια ανομοιογενής συλλογή λατινικών και ελληνικών συγγραμμάτων από τον λατρευτικό χώρο του αιγυπτιακού θεού Θωθ, που με τον συρμό του συγκρητισμού, είχε εισαχθεί στον ελληνικό κόσμο ως Ερμής Τρισμέγιστος…
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (10)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, τον Επικό Κύκλο, τα ελληνικά έπη που περιέγραφαν τα γεγονότα πριν και μετά από τον Τρωικό πόλεμο ή (κατά τον Πρόκλο) όλα τα γεγονότα από τη γένεση του κόσμου ως τον θάνατο του Οδυσσέα ή τι είναι η Επιτομή της Χαϊδελβέργης!..
 • Βρέθηκε χειρόγραφο του 17ου αιώνος που λέει ότι οι Έλληνες είχαν πάει στην Βραζιλία από την αρχαιότητα;
  Έλληνας ερευνητής είναι γνώστης της ύπαρξης ενός χειρογράφου, του 17ου αιώνος, το οποίο βρίσκεται στο Ρίο Ιανέϊρο της Βραζιλίας. Το χειρόγραφο αυτό περιγράφει τη περιπλάνηση μιας εξερευνητικής ομάδας στο εσωτερικό της Βραζιλίας κατά την οποία ανακαλύπτουν αρχαία ερείπια με επιγραφές στα αρχαία ελληνικά. Το χειρόγραφο αυτό φέρει τον κωδικό 512 και βρίσκεται στο Μουσείο του Ρίο Ιανέϊρο!..