Τα Άγνωστα Χειρόγραφα

Τα Άγνωστα Χειρόγραφα

Μια μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, που συνεχίζεται ακόμη, για άγνωστα και λησμονημένα στο ευρύ κοινό χειρόγραφα ή έργα, τα οποία βρίσκονται στα «συρτάρια της γης» και τα οποίοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πιο ευρεία ενημέρωση του ελληνικού κοινού, το οποίο δικαιούται να γνωρίζει τον πνευματικό θησαυρό των πατεράδων του ή την πνευματική κληρονομιά του!.. 

 • Το άγνωστο χειρόγραφο του Τιμόθεου, σύγχρονου του Ευριπίδη!..
  Διαβάστε πώς ένα άγνωστο και πολύ σημαντικό αρχαίο ελληνικό χειρόγραφο, που ανακαλύφτηκε το 1902 στο Abusif, πλάϊ σε μια μούμια, μέσα σε ξύλινη σαρκοφάγο, από τον Γερμανό αιγυπτιολόγο C. Borehard , που αποδίδεται στον Τιμόθεο, σύγχρονο του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, αναφέρεται κι αυτό στη ναυμαχία της Σαλαμίνος!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (9)
  Πολλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τα χειρόγραφα ή τα έργα που αγνοούμε. Διαβάστε σήμερα, για παράδειγμα, για τον Απολλώνιο, τον ήρωα ενός χαμένου μυθιστορήματος, που πρέπει να γράφτηκε στον 2ο αι. μ.Χ., την επιστολή του Αριστέα, το αρχαίο έπος Αχιλληΐς, την Τιτανομαχία και τόσα άλλα!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (8)
  Διαβάστε σήμερα για την Ανθολογία του Πλα­νούδη (Anthologia Planudea), την συλλογή επιγραμμάτων που ολοκλή­ρωσε το 1299 ο μοναχός Μάξιμος Πλανούδης από την Κωνσταντινούπολη, η οποία περιλαμβάνει πε­ρίπου 2400 ποιήματα! Επί πλέον: Η Απολλοδώρου Βιβλιοθήκη είναι τίτλος ενός εγχει­ριδίου μυθολογίας, που δεν έχει καμιά σχέση με τον Αθηναίο γραμματικό Απολλό­δωρο. Πώς και γιατί διαβάστε τα κείμενα που ακολουθούν!...
 • Οι άγνωστοι πνευματικοί θησαυροί του αρχαίου ελληνισμού!
  Διαβάστε πώς η αρχαία ελληνική γραμματεία δεν περιορίζεται μόνο στον Όμηρο, στον Πλάτωνα, στον Θουκυδίδη και σε όλους όσους γνωρίζουμε. Σύμφωνα με ένα παλιότερο δημοσίευμα της «Απογευματινής» το μεγαλύτερο μέρος των σωζόμενων γραπτών θησαυρών παραμένει στο σκοτάδι!..
 • Ποιο παράδοξο έργο αρχαίου Έλληνα διέσωσε ο Πατριάρχης Φώτιος;
  Ένα ακόμη δείγμα της αγάπης και του σεβασμού που έτρεφαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας απέναντι στα αρχαία ελληνικά κείμενα είναι και η διάσωση ενός έργου του Αντωνίου Διογένους, που έγραψε μια συλλογή φανταστικών θαυμαστών ιστοριών οι οποίες έλαβαν χώρα σε ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τη Θούλη!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 • Τι αναφέρει -λέει- μια φιλοσοφική πραγματεία του Γαληνού που ανακαλύφτηκε πρόσφατα;
  Το κείμενο «Περί Αλυπίας» είναι μία από τις φιλοσοφικές πραγματείες του Γαληνού και εκτιμάται ότι γράφτηκε το 193 μ.Χ., το έτος δηλαδή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τη Ρώμη και κατέστρεψε το Τέμενος της Ειρήνης. Έχει τη μορφή επιστολής που απευθύνεται σε ένα συνάδελφό του στην Πέργαμο, ο οποίος θα πρέπει να ήταν συμφοιτητής του Γαληνού στα χρόνια των ιατρικών τους σπουδών. Διαβάστε το κείμενο!..
 • Έχουμε 500.000 παπύρους και ούτε το 1% δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά;
  Διαβάστε πώς και γιατί τα ανεκτίμητα κειμήλια του Έθνους βρίσκονται στις διάφορες βιβλιοθήκες του κόσμου, στις ιδιωτικές συλλογές των μεγαθηρίων του πλούτου και στα διάφορα «συρτάρια της γης»!.. Επί πλέον: Η συγκλονιστική αποκάλυψη που κάνει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου 7 Μαΐου 2005 για χιλιάδες παπύρους!..
 • Πόσα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα βρίσκονται στο Εσκοριάλ;
  Τι λέει το Εισαγωγικό σημείωμα ενός καταλόγου αρχαίων ελληνικών χειρογράφων με τίτλο: "CATALOGO DE LOS CODICES GRIEGOS DESAPARECIDOS DE LA REAL BIBLIOTECA DE EL ESCORIAL POR GREGORIO DE ANDRES, O.S.A., EL ESCORIAL, 1968", όπου μπορεί να διαβάσει κανείς την αγωνία των Ισπανών επιστημόνων για την ανεύρεση των χαμένων χειρογράφων!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (7)
  Διαβάστε σήμερα για την «Παλατινή Ανθολογία» (Αnthologia Palatina), άλλο ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο, για το οποίο υπάρχουν πολλές και σημαντικές πληροφορίες, του οποίου τις βάσεις έθεσε ο Μελέαγρος από τα Μέγαρα, αρχίζοντας από τους παλαιότερους, όπως τον Αρχίλοχο, τη Σαπφώ, τον Ανακρέοντα και άλλους αρχαίους ποιητές!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (6)
  Διαβάστε σήμερα για ένα άγνωστο έργο, που τιτλοφορείται «Αλκμαιωνίς», την «Αναγραφή της Λίνδου» και τα «Ανακρεόντεια», άλλο ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο, για το οποίο σήμερα έχουμε πολλές και σημαντικές πληροφορίες!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (5)
  Διαβάστε σήμερα για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο το οποίο φέρει τον τίτλο: «Αλεξάνδρου μυθιστόρημα» που μιλάει για κάποιες (πλαστές, αν θέλετε) επι­στολές και εκθέσεις του βασιλιά προς την Ολυ­μπιάδα και τον Αριστοτέλη, καθώς επίσης οι διάλογοι του Αλέξανδρου με Ινδούς σοφούς (τους γυμνοσοφιστές), ένα ξεχωριστό έργο για τις τελευταίες μέρες του μεγάλου βασιλιά!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (4)
  Σήμερα διαβάζουμε για ένα άγνωστο έργο που φέρει τον τίτλο: «Αισώπου μυθιστόρημα», την ώρα, που όπως γράφτηκε στον ελληνικό Τύπο, στην Αγγλία, βρέθηκαν χειρόγραφα του Αισώπου σε σκωπτκή μορφή – κάτι που έγινε αντικείμενο ειδικής τηλεοπτικής εκπομπής από τον γράφοντα!..
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (3)
  Διαβάστε σήμερα για τα έργα «Αινίμιος» και «Αιθιοπίς», δύο άγνωστα έργα στο ευρύ κοινό, τα οποία υπάρχουν στην αρχαία ελληνική γραμματεία και μνημονεύονται από διάφορους ιστορικούς και μάλιστα με λεπτομέρειες, όπως η «Αιθιοπίς».
 • Τα Άγνωστα Χειρόγραφα (2)
  Η συνέχεια στη μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, για άγνωστα και λησμονημένα στο ευρύ κοινό χειρόγραφα ή έργα, τα οποία βρίσκονται στα «συρτάρια της γης». Σήμερα γράφουμε για ένα έργο με τίτλο: «Αθηναίων Πολιτεία», άγνωστου συγγραφέα, που είναι αντίπα¬λος της δημοκρατίας! Πρόκειται για έναν ατόφιο ολιγαρχικό, που μισεί τη δημοκρατία, θεωρεί όμως πως κάθε ιδέα για ανατροπή της δεν έχει καμιά ελπίδα με το μέρος της!..