Ελληνική Γλώσσα

Ελληνική Γλώσσα

Διάφορες αποκαλυπτικές μελέτες και έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Γλώσσας, που αποδεικνύουν το γεγονός ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι η μητέρα όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών γλωσσών και ο μοχλός επιστημονικής ανάπτυξης και διανόησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

 • Τι είπε για τη γλώσσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κίνα;
  Μεταξύ άλλων σημαντικών στοιχείων που ανέφερε, υποστήριξε ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα, δηλαδή, κατά γενική ομολογία, μια Χώρα που και ο δικός της, επίσης Πανάρχαιος, Πολιτισμός έχει, μεταξύ άλλων, και τα εξής χαρακτηριστικά: Αφενός κατέχει την δική του, καθ’ όλα περίοπτη, θέση στο Πάνθεο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατ’ εξοχήν ως κοιτίδα και λίκνο του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού, με αναντικατάστατο σημείο αναφοράς τον Παρθενώνα. Και, αφετέρου, ως Πολιτισμός, ο οποίος επειδή γεννήθηκε από την δημιουργική πορεία του Ελεύθερου Πνεύματος, εκείνου που άνοιξε τους δρόμους της Επιστήμης και της Σοφίας, μπορεί, με κύριο μέσο την, αδιάλειπτης συνέχειας ανά τους αιώνες, Ελληνική Γλώσσα, να διαλέγεται, αρμονικά και παραγωγικά, με όλους τους άλλους Πολιτισμούς, δίχως κανένα αίσθημα υπεροχής, αλλά με την περίσκεψη που επιβάλλει η συναίσθηση της δικής του μοναδικότητας!..
 • Τι αποκαλύπτει ο Βάσκος Γερουσιαστής Χουάν Χοσέ Πουχάνα; (1)
  Την 27ην Ιουλίου 1995 είχα την χαρά και τιμή να φιλοξενώ στην εκπομπή μου δύο εξέχουσες φυσιογνωμίες: Τον διαπρύσιο Βάσκο ελληνιστή καιΙσπανό Γερουσιαστή Χουάν Χοσέ Πουχάνα, καθώς και την γνωστή Ελληνίδα φιλόλογο Άννα Τζιροπούλου – Ευσταθίου, για να συνομιλήσουμε το θέμα: Βάσκοι και Ελληνική γλώσσα. Δείτε για σήμερα το εισαγωγικό μέρος:
 • Ώστε τα ονόματα των Ελλήνων αποδεικνύουν την ελληνικότητά τους; (Μέρος 1ον)
  Μια μεγάλη αποκάλυψη που έκανε σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή ο γνωστός πολιτικός μηχανικός και ερευνητής της ελληνικής γλώσσας κ. Βασίλης Κατσιαδράμης. Μια αποκάλυψη, που δεικνύει το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι οι Έλληνες ήσαν αυτόχθονες, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη γη που τους γέννησε!
 • Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου!..
  «Ήσαν δε τινες Έλληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τή εορτή. Ούτοι ούν προσήλθον Φιλίππω τώ από Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, και ηρώτων αυτόν λέγοντες· Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν. Έρχεται Φίλιππος και λέγει τώ Ανδρέα, και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος και λέγουσι τώ Ιησού· Ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων: Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου» (Ιω. 12, 20-23)!..
 • Αξιοσημείωτα πανεπιστημιακά συγγράμματα!..
  Διαβάστε σε περίληψη μια περισπούδαστη μελέτη του αγαπητού φίλου κ. Σωτήρη Μπεκάκου για τις διαλέκτους, που αποτελούν την επιβίωση των προγενέστερων φάσεων μίας γλώσσας και διασώζουν τον γλωσσικό πλούτο του παρελθόντος!..
 • «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»
  Παρασυρθήκαμε!.. Όχι γιατί θέλαμε να ξεκινήσουμε με τη θέση πως ο ψαλμός Β’ της ενότητας «Τα Πάθη», της συλλογής Το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, ανήκει στα πιο συγκλονιστικά εθνοκεντρικά και πολιτισμικά τιμαλφή του ποιητή. Πρόκειται –αλήθεια-για έναν ύμνο στην ελληνική γλώσσα, που εκτείνεται σε είκοσι εννέα στίχους, όπως λένε οι αναλυτές του έργου του. Εμείς παρασυρθήκαμε διότι η ελληνική γλώσσα είναι σαν … επτάψυχη γάτα. Όλοι νομίζουν ότι «αποθνήσκει», αλλά οι εργασίες που γίνονται γι’ αυτήν πολλαπλασιάζονται συνεχώς; Για του λόγου το αληθές διαβάστε ένα κείμενο που δημοσιεύει η Πύλη για την Ελληνική Γλώ
 • Τι είναι άραγε η βουστροφηδόν γραφή;
  Η λέξη βουστροφηδόν προέρχεται από αρχαίο ελληνικό επίρρημα που σημαίνει κίνηση όμοια με εκείνη του βοδιού, όταν σέρνει το αλέτρι, ή της σαΐτας κατά την ύφανση στον αργαλειό. Η φορά αυτής της γραφής άλλαζε κατά στίχο. Έτσι, η μια γραμμή (στίχος) είναι γραμμένη από δεξιά προς αριστερά, η επόμενη από αριστερά προς δεξιά, η επόμενη από δεξιά προς αριστερά και ούτω καθ' εξής!..
 • Τι έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης για την ελληνική γλώσσα;
  «Θέλω να πιστεύω – και η πίστη μου αυτή βγαίνει πάντοτε πρώτη στον αγώνα της με τη γνώση – ότι, όπως και να το εξετάσουμε, η πολυαιώνια παρουσία του ελληνισμού πάνω στα δώθε ή εκείθε του Αιγαίου χώματα έφτασε να καθιερώσει μιαν ο ρ θ ο γ ρ α φ ί α, όπου το κάθε ωμέγα, το κάθε ύψιλον, η κάθε οξεία, η κάθε υπογεγραμμένη δεν είναι παρά ένας κολπίσκος, μια κατωφέρεια, μια κάθετη βράχου πάνω σε μια καμπύλη πρύμνας πλεούμενου, κυματιστοί αμπελώνες, υπέρθυρα εκκλησιών, ασπράκια ή κοκκινάκια, εδώ ή εκεί, από περιστεριώνες και γλάστρες με γεράνια.»
 • Για ποιο λόγο έγινε διεθνική η αττική διάλεκτος;
  «Η αττική διάλεκτος, στη 'διευρυμένη' διεθνική της μορφή έγινε η επίσημη γλώσσα αλλά και η γλώσσα της καθημερινής επικοινωνίας για τις περισσότερες ελληνικές πόλεις που ίδρυσαν στα κατακτημένα εδάφη ο Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του και που οι κάτοικοί τους συνήθως προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας…»
 • Τι μου είχε αποκαλύψει ο Θεοφάνης Μανιάς για την ελληνική γλώσσα!..
  Μου είπε πράγματα θαυμαστά!.. Μου μίλησε για αξιομνημόνευτα γεγονότα!.. Για αλήθειες που «κρύβει» η ιστορία και για αλήθειες, που κρύβουν οι αριθμοί. Εκεί μου έδειξε και όλα τα βιβλία που έχει γράψει, όπως για παράδειγμα: «Παρθενών» εκδόσεις Πύρινος Κόσμος , «Το Ελληνικό Πνεύμα στις Πυραμίδες της Αιγύπτου» εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, «Η Ελληνική γλώσσα το ωραιότερο μνημείο της ανθρώπινης ιστορίας», «Η Δημοτική και η Καθαρά Ελληνική γλώσσα», «Η γυναίκα στην λαογραφία», «Η Δημοκρατία επί Περικλέους» 1973, «Η καταγωγή της ποιήσεως» 1977 κ.α.
 • Πόσο πλούσια μπορεί να είναι η ελληνική γλώσσα;
  Λένε πως οι αρχαίοι Έλληνες κυριολεκτούσαν. Πως για κάθε λέξη υπήρχε μια συγκεκριμένη ερμηνεία. Υπήρχαν όμως όροι που μπορούσαν ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σήμερα «επί παντός καιρού»; Διαβάστε, για παράδειγμα, πόσες ερμηνείες και χρήσεις έχει ο όρος «αέρας»! Θα εκπλαγείτε!..
 • Τι εννοούμε άραγε με τον όρο αθροιστικός;
  Λένε πως αθροιστικός είναι αυτός που έχει σχέση με την άθροιση, ενώ αθροιστικά ή περιληπτικά ονόματα είναι αυτά τα οποία στον ενικό αριθμό έχουν περιληπτική σημασία π.χ. η βουλή (αντί οι βουλευτές), ο στρατός (αντί οι στρατιώτες), η πόλη (αντί οι πολίτες) κλπ. Μπορούμε, λοιπόν, να διακρίνουμε τις κατηγορίες που διαφοροποιούν την έννοια και το περιεχόμενό της λέξεως αυτής; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Τι σημαίνει όταν μιλάμε για αβαρία;
  Αβαρία, για όσους τυχαίνει να μην το γνωρίζουν, είναι η λεγόμενη ζημιά του πλοίου, είτε του ίδιου είτε του φορτίου του, στη διάρκεια του πλου του. Μάλιστα, για να αποφευχθεί o αθέμιτος πλουτισμός σε βάρος εκείνων που διέτρεξαν τον κίνδυνο και υπέστησαν την αβαρία, η νομοθετική ρύθμιση του θέματος κρίθηκε απαραίτητη. Για να αποφευχθεί o αθέμιτος πλουτισμός σε βάρος εκείνων που διέτρεξαν τον κίνδυνο και υπέστησαν την αβαρία, η νομοθετική ρύθμιση του θέματος κρίθηκε απαραίτητη. Είναι από τους πιο παλαιούς θεσμούς. Ίχνη του βρίσκουμε στον Νόμο των Ροδίων (408 π.Χ.) στο Ρωμαϊκό και στο Ιουστινιάνειο δίκαιο!..
 • Τι ήταν άραγε η αβανιά ;
  H αβανιά, δηλαδή η συκοφαντία, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις σε βάρος των χριστιανών υπηκόων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν ένας εύσχημος τρόπος αρπαγής των περιουσιών τους και εξολόθρευσής τους. Με αυτό τον τρόπο καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε ο πατριάρχης Γαβριήλ το 1658. Επίσης, η εχθρική στάση της Ρωσίας έναντι της Τουρκίας έγινε αφορμή για αβανιά σε βάρος των υποδούλων, που κατηγορήθηκαν για δήθεν φιλορωσική στάση (πολλοί Μολδαβοί θανατώθηκαν το 1769). Οι φοροεισπράκτορες, ιδίως εκείνοι των έκτακτων φόρων (αβαρίζ) έκαναν μεγάλη χρήση αβανιάς, με σκοπό να εκβιάσουν τους χριστιανούς για την καταβολή χρημάτων!..