Κατηγορίες

Ελληνική Γλώσσα

Ελληνική Γλώσσα

Διάφορες αποκαλυπτικές μελέτες και έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Γλώσσας, που αποδεικνύουν το γεγονός ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι η μητέρα όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών γλωσσών και ο μοχλός επιστημονικής ανάπτυξης και διανόησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

 • «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»
  «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»
  Παρασυρθήκαμε!.. Όχι γιατί θέλαμε να ξεκινήσουμε με τη θέση πως ο ψαλμός Β’ της ενότητας «Τα Πάθη», της συλλογής Το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, ανήκει στα πιο συγκλονιστικά εθνοκεντρικά και πολιτισμικά τιμαλφή του ποιητή. Πρόκειται –αλήθεια-για έναν ύμνο στην ελληνική γλώσσα, που εκτείνεται σε είκοσι εννέα στίχους, όπως λένε οι αναλυτές του έργου του. Εμείς παρασυρθήκαμε διότι η ελληνική γλώσσα είναι σαν … επτάψυχη γάτα. Όλοι νομίζουν ότι «αποθνήσκει», αλλά οι εργασίες που γίνονται γι’ αυτήν πολλαπλασιάζονται συνεχώς; Για του λόγου το αληθές διαβάστε ένα κείμενο που δημοσιεύει η Πύλη για την Ελληνική Γλώ
 •  Τι είναι άραγε η βουστροφηδόν γραφή;
  Τι είναι άραγε η βουστροφηδόν γραφή;
  Η λέξη βουστροφηδόν προέρχεται από αρχαίο ελληνικό επίρρημα που σημαίνει κίνηση όμοια με εκείνη του βοδιού, όταν σέρνει το αλέτρι, ή της σαΐτας κατά την ύφανση στον αργαλειό. Η φορά αυτής της γραφής άλλαζε κατά στίχο. Έτσι, η μια γραμμή (στίχος) είναι γραμμένη από δεξιά προς αριστερά, η επόμενη από αριστερά προς δεξιά, η επόμενη από δεξιά προς αριστερά και ούτω καθ' εξής!..
 • Τι έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης για την ελληνική γλώσσα;
  Τι έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης για την ελληνική γλώσσα;
  «Θέλω να πιστεύω – και η πίστη μου αυτή βγαίνει πάντοτε πρώτη στον αγώνα της με τη γνώση – ότι, όπως και να το εξετάσουμε, η πολυαιώνια παρουσία του ελληνισμού πάνω στα δώθε ή εκείθε του Αιγαίου χώματα έφτασε να καθιερώσει μιαν ο ρ θ ο γ ρ α φ ί α, όπου το κάθε ωμέγα, το κάθε ύψιλον, η κάθε οξεία, η κάθε υπογεγραμμένη δεν είναι παρά ένας κολπίσκος, μια κατωφέρεια, μια κάθετη βράχου πάνω σε μια καμπύλη πρύμνας πλεούμενου, κυματιστοί αμπελώνες, υπέρθυρα εκκλησιών, ασπράκια ή κοκκινάκια, εδώ ή εκεί, από περιστεριώνες και γλάστρες με γεράνια.»
 • Για ποιο λόγο έγινε διεθνική η αττική διάλεκτος;
  Για ποιο λόγο έγινε διεθνική η αττική διάλεκτος;
  «Η αττική διάλεκτος, στη 'διευρυμένη' διεθνική της μορφή έγινε η επίσημη γλώσσα αλλά και η γλώσσα της καθημερινής επικοινωνίας για τις περισσότερες ελληνικές πόλεις που ίδρυσαν στα κατακτημένα εδάφη ο Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του και που οι κάτοικοί τους συνήθως προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας…»
 • Τι μου είχε αποκαλύψει ο Θεοφάνης Μανιάς για την ελληνική γλώσσα!..
  Τι μου είχε αποκαλύψει ο Θεοφάνης Μανιάς για την ελληνική γλώσσα!..
  Μου είπε πράγματα θαυμαστά!.. Μου μίλησε για αξιομνημόνευτα γεγονότα!.. Για αλήθειες που «κρύβει» η ιστορία και για αλήθειες, που κρύβουν οι αριθμοί. Εκεί μου έδειξε και όλα τα βιβλία που έχει γράψει, όπως για παράδειγμα: «Παρθενών» εκδόσεις Πύρινος Κόσμος , «Το Ελληνικό Πνεύμα στις Πυραμίδες της Αιγύπτου» εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, «Η Ελληνική γλώσσα το ωραιότερο μνημείο της ανθρώπινης ιστορίας», «Η Δημοτική και η Καθαρά Ελληνική γλώσσα», «Η γυναίκα στην λαογραφία», «Η Δημοκρατία επί Περικλέους» 1973, «Η καταγωγή της ποιήσεως» 1977 κ.α.
 •  Πόσο πλούσια μπορεί να είναι η ελληνική γλώσσα;
  Πόσο πλούσια μπορεί να είναι η ελληνική γλώσσα;
  Λένε πως οι αρχαίοι Έλληνες κυριολεκτούσαν. Πως για κάθε λέξη υπήρχε μια συγκεκριμένη ερμηνεία. Υπήρχαν όμως όροι που μπορούσαν ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σήμερα «επί παντός καιρού»; Διαβάστε, για παράδειγμα, πόσες ερμηνείες και χρήσεις έχει ο όρος «αέρας»! Θα εκπλαγείτε!..
 • Τι εννοούμε άραγε με τον όρο αθροιστικός;
  Τι εννοούμε άραγε με τον όρο αθροιστικός;
  Λένε πως αθροιστικός είναι αυτός που έχει σχέση με την άθροιση, ενώ αθροιστικά ή περιληπτικά ονόματα είναι αυτά τα οποία στον ενικό αριθμό έχουν περιληπτική σημασία π.χ. η βουλή (αντί οι βουλευτές), ο στρατός (αντί οι στρατιώτες), η πόλη (αντί οι πολίτες) κλπ. Μπορούμε, λοιπόν, να διακρίνουμε τις κατηγορίες που διαφοροποιούν την έννοια και το περιεχόμενό της λέξεως αυτής; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Τι σημαίνει όταν μιλάμε για αβαρία;
  Τι σημαίνει όταν μιλάμε για αβαρία;
  Αβαρία, για όσους τυχαίνει να μην το γνωρίζουν, είναι η λεγόμενη ζημιά του πλοίου, είτε του ίδιου είτε του φορτίου του, στη διάρκεια του πλου του. Μάλιστα, για να αποφευχθεί o αθέμιτος πλουτισμός σε βάρος εκείνων που διέτρεξαν τον κίνδυνο και υπέστησαν την αβαρία, η νομοθετική ρύθμιση του θέματος κρίθηκε απαραίτητη. Για να αποφευχθεί o αθέμιτος πλουτισμός σε βάρος εκείνων που διέτρεξαν τον κίνδυνο και υπέστησαν την αβαρία, η νομοθετική ρύθμιση του θέματος κρίθηκε απαραίτητη. Είναι από τους πιο παλαιούς θεσμούς. Ίχνη του βρίσκουμε στον Νόμο των Ροδίων (408 π.Χ.) στο Ρωμαϊκό και στο Ιουστινιάνειο δίκαιο!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών