Ελληνική Γλώσσα

Ελληνική Γλώσσα

Διάφορες αποκαλυπτικές μελέτες και έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Γλώσσας, που αποδεικνύουν το γεγονός ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι η μητέρα όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών γλωσσών και ο μοχλός επιστημονικής ανάπτυξης και διανόησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

 • Τι αναφέρει άραγε η Ελληνική Μυθολογία για την γραφή;
  Λένε πως ο πρώτος που έχτισε σπίτια από πηλό ήταν ο γιος του Ουρανού Τόξιος, που πήρε το σχέδιο από τις φωλιές των χελιδονιών. Από το πέταγμα των γερανών οδηγήθηκε και ο Ερμής και έπλασε τα γράμματα του αλφαβήτου!.. Αλλά να ήταν μόνον αυτό; Γνωρίζουμε ήδη έναν άνθρωπο να μεταφέρει ανυποψίαστος μία επιστολή που εντέλλεται το θάνατό του! Στην Ελλάδα το ξέ­ρουμε από τον Όμηρο (Ζ 167 κ.ε.), όπου ο Προίτος, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, εφοδιάζει τον Βελλεροφόντη με μία σφραγισμένη διπλή πινακίδα, για να την παραδώσει στον πεθερό του Προίτου στη Λυκία. Στην πινακίδα ήταν χαραγμένα πολλά σημάδια, που έδιναν στο βασιλιά της Λυκίας να καταλάβει ότι έπρεπε να σκοτώσει τον κομιστή!..
 • Η Εφημερίδα «Εστία» και η Ελληνική Γλώσσα!.. (1)
  Σήμερα, 6 Μαρτίου 2014, η ιστορική εφημερίδα «Εστία» κλείνει 120 χρόνια κυκλοφορίας!.. Και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει προηγούμενο!.. Οι ευχές μας να τα χιλιάσει (και το εννοούμε) είναι αυτονόητες!.. Όπως αυτονόητες είναι και οι συγκινησιακές φορτίσεις, αφού η εφημερίδα αυτή για ένα χρονικό διάστημα έκανε επιφυλλίδες ορισμένες από τις διαλέξεις του γράφοντος, όπως για παράδειγμα το 1985 για την Ελληνική Γλώσσα, αποσπάσματα της οποίας δημοσιοποιούμε από σήμερα!..
 • Όταν οι ξένοι ανακαλύπτουν την ελληνική γλώσσα!...
  Μας κάνει εντύπωση πώς ακόμη και ένας ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός στο επίσημο site, που διατηρεί, γράφει μόνο στην αγγλική γλώσσα, την ώρα που κάποιοι άλλοι επιχειρούν να μας πείσουν ότι η γλώσσα μας είναι «η γλώσσα των θεών» που έλεγε ο Κικέρων!.. Διαβάστε, παρακαλώ, τα παρακάτω κείμενα!.. Πρόκειται για ένα τραγούδι που εμπνεύστηκε ο Αργεντίνος συνθέτης Daniel Armando, όταν είδε σε ένα βιβλιοπωλείο στην Κούβα ένα βιβλίο με τίτλο: «Οι 17.000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα» (!!)
 • Ποία η θέση της Ακαδημίας Αθηνών για το λατινικό αλφάβητο;
  Διαβάστε την Διακήρυξη των μελών της Ακαδημίας εναντίον κάθε προσπάθειας για την αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό!.. "Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται ως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι τη τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με την δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό. Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο των κόσμο, εμείς οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Όχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιάς γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα..."
 • Ελευθερία και Γλώσσα!..
  Με αφορμή τα όσα ελέχθησαν τελευταία για την κατάργηση της αρχαίων ελληνικών και –κατά συνέπεια- της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, θ’ αρχίσουμε μια σειρά περισπούδαστων άρθρων για την ελληνική γλώσσα, τα οποία υπογράφουν διάφορες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, αλλά και σημαντικοί φορείς του Ελληνισμού, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος. Σήμερα θα διαβάσουμε ένα άρθρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου με θέμα: «Ελευθερία και Γλώσσα»!..
 • Προς τι η δυσλεξία των Ελλήνων μαθητών;
  Στο 25% των μαθητών υπολογίζονται τα παιδιά με δυσλεξία στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν την επικριτική συμπεριφορά, τόσο των δασκάλων, όσο και των γονιών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημα. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να μην θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο!..
 • Υπάρχουν ξένες λέξεις που δεν αποδίδονται ελληνιστί ή μήπως κάνουμε λάθος;
  Νομίζουμε πως δεν χρειαζόμαστε πολύ φαιά ουσία. Λίγη λογική χρειάζεται και τίποτε άλλο. Δόξα τω Θεώ η Ελληνική Γλώσσα είναι τόσο πλούσια που δανείζει ακόμη και σήμερα όρους ιδίως στην ιατρική επιστήμη. Θυμηθείτε για παράδειγμα πώς οι ξένοι επιστήμονες (αν δεν μας απατά η μνήμη ήσαν Ιάπωνες) βρήκαν αμέσως την αντίστοιχη ελληνική λέξη με την οποίαν ήθελαν να ονοματίσουν το μηχάνημα το οποίο σπάει ή θρυμματίζει τις πέτρες στα νεφρά: Λιθοτριπτήρ !!!..
 • Το Γλωσσάρι του Βλάκα!.. (6)
  Το Αλφαβητάρι που ακολουθεί είναι ενδεικτικό. Θα μπορούσε να είναι πλουσιότερο σε λέξεις, αν αναλογιστεί κανείς το εύρος της Ελληνικής γλώσσας. Βρήκαμε, όμως, τις λέξεις εκείνες οι οποίες ανταποκρίνονται πιο κοντά στο πνεύμα του Ευάγγελου Λεμπέση, μέσα στο δοκίμιό του: «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε νεολογισμούς, όπως και την αργκό, που είναι μια συνθηματική γλώσσα των ανθρώπων του υποκόσμου και -κατ' επέκταση- η γλώσσα που χρησιμοποιούν ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες (στρατιωτική αργκό, εφηβική αργκό, επαγγελματική αργκό), αλλά που δεν έχει υιοθετηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα:
 • Η Δύναμη του Λόγου και της Εικόνας!..
  «Η τηλεόραση, τα «κόμικς», τα «σλάιντς» βρίσκονται μέσα στο σπίτι και βυθίζουν την οικογένεια σε σιωπή. Οι ψυχές ναρκώνονται κι ενώ οι άνθρωποι συζούν, δε μπορεί ποτέ να ανακαλύψει η μια την άλλη. Αν συντελούνταν αυτή η ανακάλυψη, τότε θ΄ άρχιζε η ζωοποίηση του λόγου. Και δεν θάχανε, φυσικά, η εικόνα την αξία της, αλλά η αξία αυτή θα ήταν βοηθητική κι όχι τυραννική, όπως έγινε σήμερα. Τότε η φαντασία του ανθρώπου θα ξανάνθιζε και με το λόγο θα ξανάπλαθε την πραγματικότητα.»!..
 • Τι σχέση έχει ο Δίσκος της Φαιστού με τους … Εξωγήϊνους;
  Μερικοί ευφάνταστοι οπαδοί των εξωγήινων, προκειμένου να εντυπωσιάσουν τον κόσμο, λένε ότι ακόμη και ο περίφημος «Δίσκος της Φαιστού» έγινε από εξωγήινους! Ας δούμε, λοιπόν, τι απαντά σε όλους αυτούς ο γνωστός ερευνητής του ελληνικού αλφαβήτου και ιδίως της Γραμμικής Α΄και Β΄ κ. Βασίλειος Κατσιαδράμης σε επιστολή, που έστειλε ο ίδιος προς την ιστοσελίδα μας.
 • Η Ελληνική γλώσσα θα γίνει πρώτη στον κόσμο σε προτίμηση λόγω επιλογής;
  Διαβάστε τι είπε ο πρώην Υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για την φλογερή ελληνίστρια, Ζακλίν ντε Ρομιγί, αλλά και η πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου για το πώς η ελληνική γλώσσα βαδίζει να γίνει πρώτη στον κόσμο σε προτίμηση λόγω επιλογής!..
 • Ποιος μεγάλος φιλέλληνας πρότεινε να γίνει διεθνής η Ελληνική Γλώσσα;
  Η συγκλονιστική επιστολή του Βολταίρου προς την Μεγάλη Αικατερίνη, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αλλά και ο αγώνας του μεγάλου ποιητού μας Άγγελου Σικελιανού για την διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, έτσι όπως δημοσιεύθηκε στο βιβλίο μας: «Ο Παγκόσμιος Έλλην»!Ο Ζεύξις και ο Φειδίας θα εκάλυπτον την γη με τις εικόνες σας. Η πτώσις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα εωρτάζετο στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα ήτο μία από τις πρωτεύουσες σας. "Η Ελληνική γλώσσα θα γινόταν παγκόσμια και όλοι οι ναυτικοί του Αιγαίου θα ζητούσαν ελληνικά διαβατήρια από την Αυτού Μεγαλειότητα σας..."
 • Ο Γαληνός και η αρχαία ιατρική ορολογία!..
  Σχετικά με την ετυμολογία της αρχαίας ιατρικής ορολογίας ο Γαληνός –λέει ο καθηγητής κ. Δ. Καραμπερόπουλος- παρατηρεί ότι «όρος εστί λόγος δηλών ποίον εστιν εκείνο καθ' ού εστιν ο λόγος» ή «όρος εστί λόγος το είναι δηλών». Σε άλλο έργο του ο Γαληνός σημειώνει ότι οι προγενέστεροι έδιναν ένα όνομα για να δηλώνεται το νοούμενο, που ήταν αποτέλεσμα της γνώσεώς του, επισημαίνοντας παράλληλα την νοοτροπία των συγχρόνων του να αμελούν την ονοματολογία, όπως χαρακτηριστικά γράφει: «Περί των ονομάτων, οις οι παλαιοί μεν ώσπερ ήν προσήκον, εχρώντο του δηλώσαι το νοούμενον ένεκα. Το σύμπαν δ' αυτής ήν σπούδασμα η των πραγμάτων αυτών ακριβής γνώσις. Οι νεώτεροι δε ολίγου δειν άπαντες εν τοις ονόμασι κατατρίβουσι τον εαυτών βίον, αμελήσαντες των πραγμάτων»!.. Διαβάστε το εκπληκτικό κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τουρκολαγνεία ή … τουρκοεγκεφαλοπάθεια;
  Με αφορμή το γεγονός ότι τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί προβάλλουν ταυτοχρόνως τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, για να υποστεί πλύση εγκεφάλου ο ελληνικός λαός, ανασύραμε μία από τις επιστολές που μας στέλνουν διάφοροι φίλοι, η οποία (μεταξύ σοβαρού και αστείου) δίνει τη δική της ερμηνεία στο θέμα της τουρκολαγνείας. Διαβάστε το κείμενο: