Θείος Έρως και Αγάπη!..

Θείος Έρως και Αγάπη!..

Θείος Έρως και Αγάπη!… Άρθρα, μελέτες και έρευνες, αλλά και συνεντεύξεις για ένα τρίπτυχο που έχει να κάνει με την αγάπη, τον έρωτα ή το σεξ, από την αρχέγονη εποχή μέχρι σήμερα, όπου ο άνθρωπος αποδεικνύεται ότι και δι’ αυτών, όταν η ανθρωπιά είναι η ουσία του θέματος, ανοίγει τον δικό του δίαυλο επικοινωνίας με το θεό, που ευλόγησε τον άνθρωπο από τη γένεσή του! Στην παρέα μας η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, η οποία αισθάνεται ως γνήσια απόγονος των αρχαίων Ελληνίδων!..

 • Πώς χαρακτήριζαν τον μήνα Μάϊο οι αρχαίοι;
  Διαβάστε πολλά και αποκαλυπτικά ιστορικά στοιχεία για τον μήνα Μάϊο που όχι μόνον εξυμνούσαν, αλλά και εξύψωναν σε μια θεϊκή σφαίρα, αφού, γι’ αυτούς, ο μήνας αυτός ήταν ό,τι πιο όμορφο χάρισε ο θεός στον άνθρωπο, μετά το συναίσθημα της αγάπης!..Αυτή η ζωηρά και έντονη αγάπη, η ένθερμος επιθυμία προς συνάντησιν των δύο φύλων και η αφοσίωσίς των εξυμνήθη υπό όλων σχεδόν των μεγάλων αρχαίων Ελλήνων ποιητών ως του Αισχύλου, ο οποίος χαρακτήριζε τον έρωτα «θηλυκρατή», ενώ ο ίδιος ο Ευριπίδης, που τόσο παρεξηγήθη για μισογυνισμό, χρησιμοποιεί την φράσιν «ερώσ’ έρωτ’ έκδηλον»!..
 • Ώστε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε γράψει ύμνο στον Έρωτα;
  Επειδή ορισμένοι έχουν παρεξηγήσει ή παρερμηνεύσει κάποια πράγματα, θα πούμε δύο λόγια για το τι πίστευαν οι Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα για τον Έρωτα και θα δούμε τι έγραψε ακριβώς ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους της Ευρώπης, ο κοσμαγάπητος Σκιαθίτης λογοτέχνης, ο αποκληθείς και «άγιος των γραμμάτων», Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης!...
 • «Έρως ανίκατε μάχαν»;
  Λέγουν, ότι πίσω από ένα μεγάλο άνδρα της Ιστορίας κρύβεται πάντα μία μεγάλη γυναίκα. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, τι συμβαίνει όταν αυτά τα πρόσωπα είναι, πέραν των άλλων, και ερωτευμένα!.. Ωστόσο, ποιος μπορεί να λησμονήσει τον θυελλώδη έρωτα Πάριδος και Ωραίας Ελένης, που κατέληξε στον Τρωϊκό πόλεμο, ή ποιος λησμονεί, αλήθεια, τον θυελλώδη έρωτα Περικλέους και Ασπασίας, που, όπως γράφει ο Αριστοφάνης, οδήγησε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
 • Ο θείος έρως των αρχαίων Ελλήνων
  Ο θείος έρως, ο θεός του έρωτος, ο θεός της αγάπης, αυτή η υπέρτατη δύναμις δια της οποίας συντηρούνται τα πάσης φύσεως όντα, δια τους ανθρώπους ειδικά και δη για τις αρχαίες Ελληνίδες οι οποίοι τόσο πολύ τον εξύμνησαν, δεν είναι παρά η προσωποποίησις της αμοιβαίας έλξεως και ενώσεως των δύο φύλων με απώτερον στόχο και σκοπόν, πέραν της προσωπικής ευτυχίας των, και την διαιώνισιν του είδους!..
 • Αρχαίοι Έλληνες και Χριστιανοί με το όνομα ... του θεού Έρωτα!
  Διαβάστε πόσοι αρχαίοι Έλληνες είχαν το όνομα του αρχαίου θεού Έρωτος και πώς η ίδια η Ορθοδοξία μας αποδέχθηκε το όνομα αυτό τιμώντας και συγκεκριμένο Άγιο με το όνομα Έρως!.. Μη λησμονούμε ότι ο Άγιος Έρως, σύμφωνα με το Αγιολόγιον της Εκκλησία μας, ήταν ένας από τά επτά αδέλφια, πού είχε η οικογένειά του, ξακουστά για την ανδρεία τους και υπηρετούσαν ως στρατιώτες στην Θράκη, κατά τα χρόνια του αυτοκράτορος Διοκλητιανού!..
 • Το δίδαγμα της Αντιγόνης!..
  Η Αντιγόνη, ως γνωστό, θεώρησε φοβερό και ανόσιο έργο να παραμείνει άταφο το κορμί του αδελφού της, γιατί έτσι ποτέ δε θα έβρισκε ανάπαυση και θα περιφερόταν για πάντα το πνεύμα του στον πάνω κόσμο! Έθαψε, λοιπόν, τον Πολυνείκη, παρ' όλο που ήξερε ότι έτσι υπόγραφε τη θανατική της καταδίκη, γιατί ο Κρέοντας είχε διατάξει ότι θα πέθαινε εκείνος που θα παράβαινε την εντολή του!..
 • Έρως και Ψυχή
  Διαβάστε πώς ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, οι Στωικοί, ή ο Πλούταρχος είδαν τον έρωτα από πνευματικότερη, θεωρητικότερη άποψη απ' ότι οι περισσότεροι απ' τους φιλοσόφους της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, που έβλεπαν τον έρωτα κυρίως απ' τη φυσική του πλευρά. Αλλά και για την ψυχή την υποθετική άυλη ουσία, η οποία ενωμένη με το σώμα, αποτελεί το κύριο στοιχείο και την αιτία της ζωής!..
 • Ο Άγιος Έρως !!!
  Ενώ η Αρχαία Ελληνική και Χριστιανική Γραμματεία μας πλημμυρίζουν κυριολεκτικά από ένδοξα και περιφανή ονόματα, με κλέος και δόξα, εν τούτοις δανειζόμαστε δυτικά και ξενόφερτα ονόματα αγίων, πολλάκις αμφισβητουμένων, ως ο Άγιος Βαλεντίνος!.. Κι όμως!… ΄Οχι μόνον έχουμε ως άγιο της αγάπης τον Υάκινθον, που θέλουν να καθιερώσουν οι Κρήτες, αλλά (ώ Έλληνες!..) κι αυτόν ακόμη τον Άγιο Έρωτα !!!…
 • Τι ήσαν – άραγε- οι Αγάπες;
  Διαβάστε πώς γίνονταν οι συνεστιάσεις των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων, που συντελούσαν στη διατροφή των φτωχών (σε αυτό οφείλουν και το όνομά τους), διαμηνύοντες με τον πρώτο αυτό την πραγματική αγάπη που δίδαξε ο Θεάνθρωπος!..
 • Θείος Έρως η Αγάπη;
  Η αγάπη υπήρξε το κεντρικό θέμα της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού. "Αγαπάτε αλλήλους" είπε πάρα πολλές φορές. "Ο Θεός αγάπη εστί" κατά τον Ιωάννη. Μας το έδειξε ο ίδιος στέλνοντας το γιο του να θυσιαστεί για χάρη μας, για τη δική μας σωτηρία. Ο χαρακτήρας της αγάπης είναι πανανθρώπινος. Οφείλουμε ν' αγαπούμε ακόμη και τους εχθρούς μας σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία. Τι γινόταν, όμως, στην αρχαιότητα;
 • Τα ξενόφερτα ήθη των αρχαίων Ελλήνων
  Πώς διάφορες ξενικές θεότητες και άλλα ξένα ήθη, που έφθασαν από τα βάθη της Ασίας, ενσωματώθηκαν στην αρχαία ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα αυτό το συνονθύλευμα και η πανσπερμία των ξένων ηθών να γίνονται ακόμη και σήμερα κτήμα ορισμένων Ελλήνων, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται σε μία έρευνά μας. Συνοδηγός μας η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου!..
 • Ποια αρχαία Ελληνίδα θεά μάς θυμίζει η Μαριαλένα;
  Κι όμως!.. Η πανέμορφη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, μας θυμίζει την αρχαία Ελληνίδα Λητώ! Σύμφωνα με το μύθο, η Λητώ κατάκοπη από την περιπλάνηση, αναζητούσε να βρει έναν τόπο να γεννήσει τα παιδιά της, αλλά όλη η γη αρνιόταν να τη δεχτεί, επειδή φοβόταν την οργή της Ή­ρας!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Είναι -άραγε- ερωτικό το βιβλίο «Άσμα Ασμάτων» της Βίβλου;
  «Η θέση ενός τέτοιου βιβλίου στην Αγία Γραφή προκαλεί συχνά έκπληξη στον αναγνώστη. Παρ' όλα αυτά ο έρωτας, όπως και όλα τα αγνά συναισθήματα που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους, συνιστούν δώρα του Θεού και από την άποψη αυτή η εξύμνηση τους δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη Βίβλο.» (Ελληνική Βιβλική Εταιρεία)
 • Ήταν –άραγε- η Δάφνη ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε στη γη;
  Οι σύγχρονες Ελληνίδες ηθοποιοί και τηλεπαρουσιάστριες, όπως η Μαριαλένα Ανδρέου, πολλές φορές φοράνε στεφάνια δάφνης για να θυμίζουν την πανάρχαια καταγωγή ή προέλευσή τους! Τι ήταν όμως η Δάφνη, που οι αρχαίοι πίστευαν ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε στη γη;