Κατηγορίες

Θείος Έρως και Αγάπη!..

Θείος Έρως και Αγάπη!..

Θείος Έρως και Αγάπη!… Άρθρα, μελέτες και έρευνες, αλλά και συνεντεύξεις για ένα τρίπτυχο που έχει να κάνει με την αγάπη, τον έρωτα ή το σεξ, από την αρχέγονη εποχή μέχρι σήμερα, όπου ο άνθρωπος αποδεικνύεται ότι και δι’ αυτών, όταν η ανθρωπιά είναι η ουσία του θέματος, ανοίγει τον δικό του δίαυλο επικοινωνίας με το θεό, που ευλόγησε τον άνθρωπο από τη γένεσή του! Στην παρέα μας η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, η οποία αισθάνεται ως γνήσια απόγονος των αρχαίων Ελληνίδων!..

 •  Πώς χαρακτήριζαν τον μήνα Μάϊο οι αρχαίοι;
  Πώς χαρακτήριζαν τον μήνα Μάϊο οι αρχαίοι;
  Διαβάστε πολλά και αποκαλυπτικά ιστορικά στοιχεία για τον μήνα Μάϊο που όχι μόνον εξυμνούσαν, αλλά και εξύψωναν σε μια θεϊκή σφαίρα, αφού, γι’ αυτούς, ο μήνας αυτός ήταν ό,τι πιο όμορφο χάρισε ο θεός στον άνθρωπο, μετά το συναίσθημα της αγάπης!..Αυτή η ζωηρά και έντονη αγάπη, η ένθερμος επιθυμία προς συνάντησιν των δύο φύλων και η αφοσίωσίς των εξυμνήθη υπό όλων σχεδόν των μεγάλων αρχαίων Ελλήνων ποιητών ως του Αισχύλου, ο οποίος χαρακτήριζε τον έρωτα «θηλυκρατή», ενώ ο ίδιος ο Ευριπίδης, που τόσο παρεξηγήθη για μισογυνισμό, χρησιμοποιεί την φράσιν «ερώσ’ έρωτ’ έκδηλον»!..
 • Ώστε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε γράψει ύμνο στον Έρωτα;
  Ώστε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε γράψει ύμνο στον Έρωτα;
  Επειδή ορισμένοι έχουν παρεξηγήσει ή παρερμηνεύσει κάποια πράγματα, θα πούμε δύο λόγια για το τι πίστευαν οι Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα για τον Έρωτα και θα δούμε τι έγραψε ακριβώς ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους της Ευρώπης, ο κοσμαγάπητος Σκιαθίτης λογοτέχνης, ο αποκληθείς και «άγιος των γραμμάτων», Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης!...
 • «Έρως ανίκατε μάχαν»;
  «Έρως ανίκατε μάχαν»;
  Λέγουν, ότι πίσω από ένα μεγάλο άνδρα της Ιστορίας κρύβεται πάντα μία μεγάλη γυναίκα. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, τι συμβαίνει όταν αυτά τα πρόσωπα είναι, πέραν των άλλων, και ερωτευμένα!.. Ωστόσο, ποιος μπορεί να λησμονήσει τον θυελλώδη έρωτα Πάριδος και Ωραίας Ελένης, που κατέληξε στον Τρωϊκό πόλεμο, ή ποιος λησμονεί, αλήθεια, τον θυελλώδη έρωτα Περικλέους και Ασπασίας, που, όπως γράφει ο Αριστοφάνης, οδήγησε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
 • Ο θείος έρως των αρχαίων Ελλήνων
  Ο θείος έρως των αρχαίων Ελλήνων
  Ο θείος έρως, ο θεός του έρωτος, ο θεός της αγάπης, αυτή η υπέρτατη δύναμις δια της οποίας συντηρούνται τα πάσης φύσεως όντα, δια τους ανθρώπους ειδικά και δη για τις αρχαίες Ελληνίδες οι οποίοι τόσο πολύ τον εξύμνησαν, δεν είναι παρά η προσωποποίησις της αμοιβαίας έλξεως και ενώσεως των δύο φύλων με απώτερον στόχο και σκοπόν, πέραν της προσωπικής ευτυχίας των, και την διαιώνισιν του είδους!..
 • Αρχαίοι Έλληνες και Χριστιανοί με το όνομα ... του θεού Έρωτα!
  Αρχαίοι Έλληνες και Χριστιανοί με το όνομα ... του θεού Έρωτα!
  Διαβάστε πόσοι αρχαίοι Έλληνες είχαν το όνομα του αρχαίου θεού Έρωτος και πώς η ίδια η Ορθοδοξία μας αποδέχθηκε το όνομα αυτό τιμώντας και συγκεκριμένο Άγιο με το όνομα Έρως!.. Μη λησμονούμε ότι ο Άγιος Έρως, σύμφωνα με το Αγιολόγιον της Εκκλησία μας, ήταν ένας από τά επτά αδέλφια, πού είχε η οικογένειά του, ξακουστά για την ανδρεία τους και υπηρετούσαν ως στρατιώτες στην Θράκη, κατά τα χρόνια του αυτοκράτορος Διοκλητιανού!..
 • Το δίδαγμα της Αντιγόνης!..
  Το δίδαγμα της Αντιγόνης!..
  Η Αντιγόνη, ως γνωστό, θεώρησε φοβερό και ανόσιο έργο να παραμείνει άταφο το κορμί του αδελφού της, γιατί έτσι ποτέ δε θα έβρισκε ανάπαυση και θα περιφερόταν για πάντα το πνεύμα του στον πάνω κόσμο! Έθαψε, λοιπόν, τον Πολυνείκη, παρ' όλο που ήξερε ότι έτσι υπόγραφε τη θανατική της καταδίκη, γιατί ο Κρέοντας είχε διατάξει ότι θα πέθαινε εκείνος που θα παράβαινε την εντολή του!..
 • Έρως και Ψυχή
  Έρως και Ψυχή
  Διαβάστε πώς ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, οι Στωικοί, ή ο Πλούταρχος είδαν τον έρωτα από πνευματικότερη, θεωρητικότερη άποψη απ' ότι οι περισσότεροι απ' τους φιλοσόφους της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, που έβλεπαν τον έρωτα κυρίως απ' τη φυσική του πλευρά. Αλλά και για την ψυχή την υποθετική άυλη ουσία, η οποία ενωμένη με το σώμα, αποτελεί το κύριο στοιχείο και την αιτία της ζωής!..
 • Ο Άγιος Έρως !!!
  Ο Άγιος Έρως !!!
  Ενώ η Αρχαία Ελληνική και Χριστιανική Γραμματεία μας πλημμυρίζουν κυριολεκτικά από ένδοξα και περιφανή ονόματα, με κλέος και δόξα, εν τούτοις δανειζόμαστε δυτικά και ξενόφερτα ονόματα αγίων, πολλάκις αμφισβητουμένων, ως ο Άγιος Βαλεντίνος!.. Κι όμως!… ΄Οχι μόνον έχουμε ως άγιο της αγάπης τον Υάκινθον, που θέλουν να καθιερώσουν οι Κρήτες, αλλά (ώ Έλληνες!..) κι αυτόν ακόμη τον Άγιο Έρωτα !!!…
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών